• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje w sprawie zmiany Konstytucji.
(22-01-2022 11:59)Ronon Dex napisał(a): Tak, taka ustawa musi zostać napisana...  Owszem ten problem można rozwiązać tą ustawą, bo skoro konstytucyjnie "uprawnienia organów władzy powierzane są Prezydentowi Republiki Bialeńskiej" to można by mu przyznać też kwestię wydawania ustaw. Moje wątpliwości budzi tylko kwestia językowa. Czy nie powinniśmy odróżnić aktu prawnego wydanego przez Prezydenta z mocą ustawy (własnie jako dekret) od samej ustawy? W zasadzie równiło by się to tylko nazewniczo, ale ustawa pozostałaby by jako akt prawny wydany przez ZN, a dekret (będacy aktem prawnym równoważnym ustawie) jako akt prawny wydany przez Prezydenta...
Ja bym się trzymał nazwy "rozporządzenie", z tym, że ewentualnie w czasie stanu wyjątkowego te rozporządzenia miałyby moc ustawy.

(22-01-2022 11:59)Ronon Dex napisał(a): I kolejna kwestia... czy widziecie potrzeby jeszcze jakiś zmian konstytucyjnych? Może coś przeoczyłem?
Jeszcze przejrzę na spokojnie konstytucję i do tego samego zachęcam wszystkich obywateli.

Wiadomości w tym wątku
RE: Konsultacje w sprawie zmiany Konstytucji. - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-01-2022 13:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości