(22-01-2022 21:07)Karol Medycejski napisał(a): Wyrzuciłbym także sformułowanie lub rozporządzenia Prezydenta z proponowanej treści artykułu 18. Jeżeli będzie potrzeba wydania aktu wykonawczego, to wówczas powinno to wynikać wyraźnie z ustawy i takie sformułowanie w konstytucji jest całkowicie niepotrzebne.Słuszna uwaga - reguluje to art.6 ust.2 ustawy o tytuałch honorowych. Przyjąłem do wiadomości... jak będziemy składać projekt to już bez tego elementu, na razie tylko wykreśliłem.
(22-01-2022 21:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja bym optował za Radą Republiki. Jeżeli nie uzbiera się trzech w miarę aktywnych obywateli, to i szanse na ratowanie państwa będą nikłe i trzeba będzie poczekać, aż ktoś zdecyduje się na powrót.Mieliśmy już takie sytuacje i państwo dalej istnieje...
(22-01-2022 21:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Jednoosobowe rządy Prezydenta byłyby niebezpieczne choćby dlatego, że mógłby wpaść na niedobre pomysły, np. monarchizację Bialenii lub jakieś zbliżenie do Wielkiego Szatana. Cała Rada Republiki raczej by w takie odmęty szaleństwa nie popadła, miejmy nadzieję.Akurat zmiana ustroju nie byłaby możliwa, bo jest on zapisany w Konstytucji, a Zmiany konstytucji może dokoanć ZN przy 2/3 głosów oraz (ale to jest na razie w propozycji) jednomyślnie RR w czasie stanów nadzwyczajnych.
Sadzę, że zabezpieczeniem powinna być odpowiednio napisana ustawa o stanach nadzwyczajnych... ale akurat przy tej zmianie konstytucyjnej nie zamierzam się upierać, sam od początku mam pewne wątpliwości przecież.