• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych
Moi Myly,

wydaje mi się, że to jest dobry moment, aby ostatecznie rozwiązać kwestię orderów i odznaczeń brodryjskich. Moim zdaniem opcje są dwie:

1. Opieramy się na istniejącym dawniej systemie: coś dodajemy, ewentualnie coś usuwamy, ale uznajemy dotychczasowe nadania.
2. Tworzymy nowy system, a stare odznaczenia przestajemy nadawać, ale uznajemy nadania dotychczasowe.

Ja mam takie luźne wrażenie, że te dawne odznaczenia nie do końca przetrwały próbę czasu.

1. Order Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego - z całym szacunkiem, ale to brzmi jak order służący do mierzenia fallusa albo wynalazek jakiegoś jojo. Oczywiście można go zachować jako relikt historii, ale czy nie lepiej brzmiałby po prostu "Order Brodrii"?
2. Order Dynastii Dostojewskich.

(05-12-2021 12:52)Iwan Pietrow napisał(a): W tym przypadku order dynastii Dostojewskich chyba nie będzie już pasował. Obecnie w Brodrii nie działa nikt, kto by bezpośrednio pretendował do bycia przedstawicielem tej dynastii.

Coś się chyba jednak zmieniło, ale nadal mamy monarchię elekcyjną. Myślę więc, że jeśli już to można ustanowić Order Domu Brodryjskiego.

3. Order Carycy Aleksandry - no cóż, zawsze podkreślam, że państwo belgijskie do dziś nadaje order imienia Leopolda II, ale nie wiem czy u nas jest to konieczne. 
4. Ordery rodzajów wojsk (Order Iwana za zasługi dla lądowych, Order Tomasza za zasługi dla floty i Order Aleksandra dla lotnictwa). Znowu pytanie zasadnicze: czy to na pewno potrzebne? Czy nie lepiej ustanowić jednego albo dwóch orderów ogólnowojskowych, a poza tym medale i krzyże dedykowany rodzajom wojsk?
5. Order Cara Mikołaja I - order ogólnowojskowy. Ja bym go zostawił
6. Order Sportowców - może nadać by mu jakiegoś patrona? Chyba, że nawiązujemy do legendarnego cyklu Edwarda Dwurnika.
7. Order Gospodarza Brodrii - znowu ta nazwa wydaje mi się jakaś taka nijaka...

Co do nazewnictwa: w Rosji te najważniejsze ordery są nazywane na cześć świętych prawosławnych. Order Andrzeja Pierwozwannego to najwyższy order cywilny, Order Świętego Jerzego to najwyższy order wojskowy. Jest też dedykowany kobietom Order Wielkiej Męczennicy Katarzyny, jest Order Aleksandra Newskiego. Poza tym istnieją ordery nazwane od postaci świeckich (Order Żukowa) oraz ordery neutralne (Order Męstwa, Order Przyjaźni Narodów). Nie wiem, czy my chcemy nawiązywać do postaci z kultu chrześcijańskiego?

Generalnie system widziałbym w sposób następujący:

1. Tytuł Bohatera Brodrii na wzór Bohatera Związku Radzieckiego. Wydaje mi się, że Brodria jest jednym z tych państw, do których takie szczególne wyróżnienie po prostu pasuje. Można wprost wzorować się na Bialenii (tak jak na Związku Radzieckim wzorowały się inne demoludy i państwa postradzieckie, stąd był Bohater NRD albo jest Bohater Ukrainy) z jakimiś modyfikacjami - wydaje mi się, że przyznawanie go raz do roku się sprawdza.
2. Najwyższy order państwowy, najlepiej jednoklasowy - na wzór Orderu Andrzeja Pierwozwannego. Może właśnie ten Order Brodrii?
3. Kilkuklasowy order nadawany za ogólne, bieżące zasługi. Może Order Domu Brodryjskiego?
4. Order ogólnowojskowy - tu możemy rozważyć, czy lepszy będzie Order Cara Mikołaja I (istniejący) czy też Order Świętego Jerzego na wzór rosyjski?
5. Order przeznaczony dla zasłużonych dyplomatów i gości zagranicznych. Może Order Przyjaźni Narodów?

Co zaś się tyczy pozostałych sfer życia (gospodarka, zasługi na rzecz rodzajów wojsk, kultura, sport) to ustanowiłbym wyróżnienia niższej rangi - krzyże i medale. Mogą one być luźno związane z poszczególnymi orderami. Oczywiście jeśli zajdzie potrzeba to będzie można ustanawiać kolejne.

Tyle moich wstępnych przemyśleń po dłuższej przerwie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - przez Iwan Pietrow - 05-12-2021 04:21
RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - przez Iwan Pietrow - 05-12-2021 11:12
RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - przez Iwan Pietrow - 05-12-2021 12:52
RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - przez Ametyst Faradobus - 17-02-2022 17:40

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości