18-02-2022 20:49
OŚWIADCZENIE
W związku z wydarzeniami w Zgromadzeniu Narodowym, w efekcie których praktycznie jestem w politycznej opozycji w stosunku do aktualnie pełniącego urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej czuję się zobowiązany do złożenia rezygnacji z wszelkich funkcji państwowych pełnionych w gabinecie obecnego Prezydenta Republiki.
Nie można być w Gabinecie Prezydenta i jednocześnie być w politycznej opozycji... to jest konflikt interesów. Proszę więc o natychmiastowe zwolnienie mnie z tych funkcji.
Co do pełnionej funkcji Dowódcy Sił Zbrojnych RB to tutaj już pozostawiam swobodną decyzję Głowie Państwa. Może mnie z tej funkcji zwolnić, a może pozostawić - Siły Zbrojne jak dotychczas nie brały udziału w politycznych sporach wewnętrznych (nawet w przypadkach gdy usiłowano je do tego wciągnąć), a działanie w kameralnych jednak mikronacjach zmusza czasem do pewnego "rozdwojenia jaźni". Jako demokrata, liberał i członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej przechodzę oficjalnie do opozycji wobec obecnie pełniącego urząd Prezydenta RB Iwana Pietrowa - co nie oznacza, że nie jestem w stanie działać dla dobra Bialenii na stanowiskach całkowicie niepolitycznych i w tym zakresie wykonywać rozkazy zwierzchnika jakim wobec SZ RB jest Prezydent Nazego Kraju...
Jednak jeżeli Prezydent uzna, że nie powinienem w związku z moją deklaracją polityczną przejścia do opozycji pełnić dalej funkcji Dowódcy Sił Zbrojnych RB - to nijakich pretensji mieć nie będę i odejdę ze służby z honorem.
![[Obrazek: 3_28_03_20_4_51_48.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_28_03_20_4_51_48.png)