24-02-2022 16:03
(24-02-2022 15:33)Adam Aleksander II napisał(a): No ja mam tylko nadzieję, że nikt nie podejmie głupiej decyzji na zachodzie, jak wplątanie NATO w otwarty konflikt z Rosją.Bez histerii... taki ruch nie opłaca się nikomu. Jest to problem wynikły z utworzenia Ukrainy i w ogóle podziału ZSRR po dawnych granicy republik radzieckich, które nie miały nic wspólnego z tym co myśleli o tym mieszkający tam ludzie. W sumie i tak taki konflikt (na tym podłożu) wybuchł dość późno, już w 1993-94 było to mocno konfliktogenne - tylko, że wtedy jedni i drudzy mieli ważniejsze problemy... to się "po kościach rozeszło".
Mnie tam dużo bardziej martwią reperkusje gospodarcze tego obecnego konfliktu dla naszej części Europy i naszego kraju - niż sam fakt, że oni tam się "okładają po łbach" - bo nie dość, że w gospodarce nasi politycy zafundowali nam niezły bajzel i wyhamowanie gospodarcze, to jeszcze teraz dojdą problemy związane z tym zbrojnym konfliktem w okolicy. Bo to właśnie najbardziej może nam zaszkodzić, bo jakoś wizji "rosyjskich śmigłowców nad Warszawą" nie uważam za realną... wojna musi mieć jednak kawałek sensu. O ile ten obecny konflikt sens jednak ma, to jakaś dalsza ekspansja rosyjska nie ma.