13-03-2022 15:47
(13-03-2022 15:05)Ametyst Faradobus napisał(a): Ewentualnie można doprecyzować, że do kategorii państwowych zalicza się też przedsiębiorstwa, których właścicielem jest samorząd, bo samorząd czerpie swoją legitymację od państwa. Nie istnieje bez niego.Samorząd owszem czerpie swoją legitynacje od państwa, ale jednak mówimy tutaj o własności... takie podejście do sprawy spowodowałoby, że własność regionu byłaby z automatu własnością państwa.
Oczywiście jeżeli chcecie to możecie zlikwidować taką formę własności przedsiębiorstwa... osobiście nie mam z tym specjalnego problemu, bo w Aharii po prostu będę w takim przypadku rejestrował wszystko jako prywatne (choć planowaliśmy inaczej... ale zawsze mogę sobie z Andrzejem spółkę zrobić i tyle), a jedyne przedsiębiorstwo regionalne, w którym partycypuję to Koleje Rzeszy - ale zawsze mogę Kolej Lisewską (element Kolei Rzeszy) zlikwidować i zarejestrować takie koleje jako prywatne.
Tak czy inaczej... projekt zmiany ustawy wymaga uzupełnienia o stwierdzenie co się dzieje z przedsiębiorstwami regionalnymi, których zgodnie z nowym brzmieniem ustawy nie będzie.