• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Projekt zmiany ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.
(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): To wciąż jest jedno przedsiębiorstwo. A prywatnych mamy ile? 
Ano mamy zarejestrowanych 12 oraz 8 państwowych i 3 regionalne - w tym dwa, które wymagają przekształcenia w związku likwidacją DB (ale mogą zostać "z automatu" przedsiębiorstwami Aharii, po pewnych zmianach nazewniczych i narracyjno-organizacyjnych i tak by się wkrótce stało).

Jednak argument, że jakaś forma przedsiębiorstw jest mniej wykorzystywana (choć ten fakt był w dużej mierze skutkiem długotrwałego marazmu w nieboszczce DB) jakoś mnie nie przekonuje. Bo to trochę tak jakbym domagał się zmiany prawa "pod siebie" argumentując, że z 23 przedsiębiorstw jestem zarządcą, właścicielem lub współwłaścicielem 20 z nich. Czyli te 3 się nie liczą... bo "moich" jest więcej.

(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): Zadajmy sobie zasadnicze pytanie - czy w sytuacji braku przedsiębiorstw samorządowych, to przedsiębiorstwo nie mogłoby funkcjonować w innej formie, np. jako przedsiębiorstwo prywatne? I tak tworzą je tak w zasadzie dwie osoby.

No właśnie - mogłoby. I nie byłoby żadnego problemu, żeby to przedsiębiorstwo utworzyć. Przepisy są w tej sprawie jasne i nie uzależniają możliwości utworzenia przedsiębiorstwa od jakichś politycznych niesnasek.
Owszem mogą... zawsze można utworzyć spółkę i udawać, że jest to przedsiębiorstwo regionalne. Pytanie tylko po co? Tylko dlatego byś mógł postawić na swoim?

(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): Myślę, że jako BPD po raz kolejny roztrząsacie problem, którego nie ma. Tworzycie przy tym fałszywą i pozbawioną jakiegokolwiek sensu narrację o zabieraniu wolności. Spieracie się tylko po to żeby się spierać. Polityka nie powinna na tym polegać.
Ależ właśnie tak wygląda polityka... Ty uważasz, że przedsiębiorstwa regionalne są niepotrzebne, nie chcesz takowych w RB - a my uważamy, że jest odwrotnie i że ta forma przedsiębiorczości jest potrzebna. A więc prowadzimy spór w tej sprawie...

Wiadomości w tym wątku
RE: Projekt zmiany ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. - przez Ronon Dex - 14-03-2022 06:13

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości