(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): To wciąż jest jedno przedsiębiorstwo. A prywatnych mamy ile?Ano mamy zarejestrowanych 12 oraz 8 państwowych i 3 regionalne - w tym dwa, które wymagają przekształcenia w związku likwidacją DB (ale mogą zostać "z automatu" przedsiębiorstwami Aharii, po pewnych zmianach nazewniczych i narracyjno-organizacyjnych i tak by się wkrótce stało).
Jednak argument, że jakaś forma przedsiębiorstw jest mniej wykorzystywana (choć ten fakt był w dużej mierze skutkiem długotrwałego marazmu w nieboszczce DB) jakoś mnie nie przekonuje. Bo to trochę tak jakbym domagał się zmiany prawa "pod siebie" argumentując, że z 23 przedsiębiorstw jestem zarządcą, właścicielem lub współwłaścicielem 20 z nich. Czyli te 3 się nie liczą... bo "moich" jest więcej.
(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): Zadajmy sobie zasadnicze pytanie - czy w sytuacji braku przedsiębiorstw samorządowych, to przedsiębiorstwo nie mogłoby funkcjonować w innej formie, np. jako przedsiębiorstwo prywatne? I tak tworzą je tak w zasadzie dwie osoby.Owszem mogą... zawsze można utworzyć spółkę i udawać, że jest to przedsiębiorstwo regionalne. Pytanie tylko po co? Tylko dlatego byś mógł postawić na swoim?
No właśnie - mogłoby. I nie byłoby żadnego problemu, żeby to przedsiębiorstwo utworzyć. Przepisy są w tej sprawie jasne i nie uzależniają możliwości utworzenia przedsiębiorstwa od jakichś politycznych niesnasek.
(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): Myślę, że jako BPD po raz kolejny roztrząsacie problem, którego nie ma. Tworzycie przy tym fałszywą i pozbawioną jakiegokolwiek sensu narrację o zabieraniu wolności. Spieracie się tylko po to żeby się spierać. Polityka nie powinna na tym polegać.Ależ właśnie tak wygląda polityka... Ty uważasz, że przedsiębiorstwa regionalne są niepotrzebne, nie chcesz takowych w RB - a my uważamy, że jest odwrotnie i że ta forma przedsiębiorczości jest potrzebna. A więc prowadzimy spór w tej sprawie...