• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przewód doktorski [Tarsycjusz OPERAR]
(22-09-2022 13:57)Ametyst Faradobus napisał(a):
Czy w przekonaniu Doktoranta w przypadku tego typu prac jest w ogóle możliwe całkowicie bezstronne i neutralne przedstawienie uczestników omawianych wydarzeń? Mam na myśli szczególnie przypadki, a takich jest chyba większość, gdy autorzy opracowań są jednocześnie uczestnikami historii stanowiącej ich przedmiot.

Wasza Magnificencjo,
Szanowny Panie Profesorze,

W pewnym sensie można od początku założyć, iż fakt sporządzenia pracy przez autora, w której występuje jako jedna z kluczowych postaci wyklucza jej całkowitą bezstronność i neutralność. Podobnie jak rozmawiamy z kimś o osobach szczególnie nam bliskich, to trudno o zachowanie ww. cech. Jak zasugerował Pan Profesor, możemy uznać daną rozprawę za bardziej lub mniej całkowicie bezstronną i neutralną. Pracując nad dysertacją niejednokrotnie moje myśli uciekały w celu ukazywaniu stanowiska mojej Ojczyzny w lepszym świetle, z czym się oczywiście mierzyłem poprzez dobór stosowniejszego słownictwa. W związku z powyższym uważam postawione na początku niniejszej odpowiedzi założenie za słuszne. Z kolei to, w jakim stopniu dany wywód będzie bardziej lub mniej bezstronny i neutralny zależy tylko od autora, a w zasadzie od otrzymanego wychowania, szeroko pojętego doświadczenia publicystycznego oraz wyznawanych wartości.

Wiadomości w tym wątku
RE: Przewód doktorski [Tarsycjusz OPERAR] - przez Tarsycjusz Operar - 22-09-2022 19:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości