24-09-2022 19:46
To może Ruch na Rzecz Dżamahiriji? Idea Dżamahiriji jest bardziej uniwersalna niż samo odwołanie się do Zielonego Kościoła.
Dla mnie są dwie opcje:
1. Możemy w okół słowa Dżamahirija stworzyć plan jej restauracji - czyli głębokich reform, choćby symbolicznych. To pasowałoby z ideą arabizacji Bialenii.
2. Można stworzyć po prostu mniej uniwersalną partię, czyli właśnie polityczne ramie ZK, wtedy najlepiej w nazwach wzorować się na Iranie:
Partia Duchowieństwa Bojowego - mój faworyt, bo taka "bojowa" nazwa i wszyscy członkowie będą właśnie duchownymi.
Ewentualnie połączyć w coś w stylu Towarzystwo Wielbicieli Dżamahiriji Islamskiej.
Dla mnie są dwie opcje:
1. Możemy w okół słowa Dżamahirija stworzyć plan jej restauracji - czyli głębokich reform, choćby symbolicznych. To pasowałoby z ideą arabizacji Bialenii.
2. Można stworzyć po prostu mniej uniwersalną partię, czyli właśnie polityczne ramie ZK, wtedy najlepiej w nazwach wzorować się na Iranie:
Partia Duchowieństwa Bojowego - mój faworyt, bo taka "bojowa" nazwa i wszyscy członkowie będą właśnie duchownymi.
Ewentualnie połączyć w coś w stylu Towarzystwo Wielbicieli Dżamahiriji Islamskiej.
![[Obrazek: knK83ML.png]](https://i.imgur.com/knK83ML.png)
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB