• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debata o nowej partii
(24-09-2022 20:11)Akrypa Ali Shariati napisał(a): A jak była rozmowa o nie kadencyjnym przywódcy to tym lepiej, zamiast kadencyjnego prezydenta.
Tutaj mam wątpliwości. Wszyscy jesteśmy doświadczonymi mikronautami z około dziesięcioletnim doświadczeniem i żaden z Bialeńczyków nie jawi się innym jako następca Kaddafiego, dlatego ciężko tu mówić o charyzmatycznej władzy któregoś z nas. Mnie bardziej przekonuje kadencyjność i wybieranie na prezydenta tego z nas, kto aktualnie ma zapał, pomysły i minimalną ilość czasu wolnego, by je realizować. Tak naprawdę każdy z obecnych Bialeńczyków nadaje się do tego, by być prezydentem przez kadencję lub dwie, ale nie widzę nikogo, komu chciałbym powierzyć władzę Kaddafiego (sam sobie też bym jej nie powierzył).
Ja mam w ogóle wątpliwości, czy Kaddafi rządząc ponad 40 lat sam nie pozostawał w sprzeczności z własnymi poglądami. Na podstawie jego wypowiedzi z końcówki życia odnoszę wrażenie, że on od pewnego momentu sam utożsamiał siebie z dżamahiriją. Jednak każdy człowiek jest podatny na pokusy władzy, a kadencyjność urzędu głowy państwa jest skutecznym antidotum na tę pokusę.

(24-09-2022 20:11)Akrypa Ali Shariati napisał(a): To można zgłaszać rejestrację powoli.
Ja chyba powstrzymam się przed wnioskowaniem o przywrócenie obywatelstwa do czasu zakończenia reform ustrojowych. Ja swoje dziesięć minut u władzy miałem (do spółki z Rononem), teraz niech wykażą się Zieleni Bialeńczycy.

Wiadomości w tym wątku
RE: Debata o nowej partii - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-09-2022 20:45

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości