28-09-2022 13:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2022 13:24 przez Akrypa Ali Shariati.)
Cytat:>Powszechny Kongres Ludowy - zgromadzenie wszystkich obywateli Bialenii i Brodrii (Brodryjczycy mogliby nazywać go Wiecem, jeśli by chcieli). Sprawowałby władzę ustawodawczą.
>- Najwyższe Kolegium Ludowe - najwyższy organ władzy wykonawczej, składający się z Prezydenta Bialenii i Cara Brodrii oraz powoływanych przez nich komisarzy/ministrów (ale prawo głosu mieliby tylko duumwirowie).
Czyli zwykłe Zgromadzenie i Rząd, czyli to co mamy aktualnie ale pod innymi nazwami. Zawsze plus bo fajniejszy klimat ale wydawało mi się, że jest w narodzie chęć ciekawszych reform.
Cytat:>bardziej realną przy obecnej liczbie ludności
Reforma by miała za zadanie właśnie przez zmiany pobudzić ludzi a takie zostawiają to co jest.
Moim zdaniem moja propozycja właśnie odpowiada bo jest elastyczna. Masz 3 komitety, ale w każdym są wszyscy, masz w praktyce 3 urzędy wymagane (mało) a przecież zawsze można je łączyć - nawet jedna osoba jak ma chęć, czas i poparcie.
LKN-R zwlaszcza wydaje mi się mieć potencjał pod tym względem.
Cytat:>No cóż, ten plan zakłada generalnie likwidację obecnego systemu samorządowego i siłą rzeczy wymagałby nowej Konstytucji. Ja nie uważam tego za jakiś duży problem, ale nowy system trzeba by tak skonstruować, aby był sprawny i elastyczny w jednym.
Plan zakłada na pewno nowej konstyrucji i nie tylko pewnie. Aby był sprawny i elastyczny to trzeba go dobrze zbudować, ale za to można się zabrać tylko jak znajdzie on poparcie. Zaproponowałam go bo pisaliście o chęci i potrzebie reform ale troche zatrzymała się ta debata.
![[Obrazek: knK83ML.png]](https://i.imgur.com/knK83ML.png)
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB