• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inauguracja 34. Prezydenta Republiki
A zatem mam przyjemność przedstawić roboczą propozycję pierwszego rozdziału nowej Konstytucji, który napisałem na bazie pierwszych artykułów obecnej ustawy zasadniczej. W niej znalazłem jednak kilka tautologii ("Republika Bialeńska jest demokratyczną republiką" itp.), które starałem się usunąć. Jednocześnie wprowadziłem od razu wzmiankę o podziale władzy pomiędzy Prezydenta, Powszechny Kongres Ludowy oraz pozostałe Komitety. Zaproponowałem także hierarchię prawną, w której ustawy Kongresu (głównego ciała ustawodawczego) stałyby wyżej niż zwykłe uchwały poszczególnych komitetów, regulujących zwykłe sprawy "na co dzień".

Proszę o wszelkie uwagi.

Cytat:ROZDZIAŁ I - REPUBLIKA BIALEŃSKA

Artykuł 1.
[Republika Bialeńska]

Republika Bialeńska jest państwem demokratycznym, w którym suwerenność należy do narodu, funkcjonującym w obrębie mikroświata i czerpiącym z dorobku oraz tradycji Królestwa Bialenii, Wolnego Miasta Króliska, Republiki Klume, Zjednoczonej Dżamahiriji Narodów, Królewskiej Dżamahiriji Narodów, Wolnego Wolnogradu, Islamskiej Federacji Wolnego Wolnogradu, Regencji Wolnego Wolnogradu, Dżamahiriji Bialeńskiej. Republika Bialeńska strzeże niepodległości i nienaruszalności swojego terytorium oraz otacza opieką obywateli i dziedzictwo narodowe.

Artykuł 2.
[Ustrój, Obywatele]

1. Władza zwierzchnia w Republice Bialeńskiej należy do obywateli będących jej suwerenem, zaś ustrój oparty jest na podziale władzy pomiędzy Prezydenta oraz Powszechny Kongres Ludowy i Komitety Ludowe, w których pracach uczestniczyć mogą wszyscy obywatele. Organy władzy nie mogą postępować wbrew woli obywateli, którą ci mogą wyrażać za pomocą ustaw i uchwał Powszechnego Kongresu Ludowego oraz uchwał Komitetów Ludowych. Obowiązek postępowania zgodnie z wolą obywateli nie może naruszać niezawisłości i niezależności władz. Władze Republiki Bialeńskiej respektują prawa i wolności człowieka i obywatela, które podlegają ścisłej ochronie.
2. Obywatelstwo Republiki Bialeńskiej uprawnia do pełnego uczestnictwa w życiu publicznym i politycznym kraju, zaś wyłącznie obywatele bialeńscy mają prawo do sprawowania funkcji publicznych. Szczegółowe regulacje związane z obywatelstwem, a w szczególności sposób jego nabywania i utraty, określa ustawa.

Artykuł 3.
[Prawo]

W Republice Bialeńskiej obowiązuje następująca hierarchia aktów prawnych:

1) Konstytucja Republiki Bialeńskiej;
2) umowy międzynarodowe;
3) ustawy Powszechnego Kongresu Ludowego;
4) uchwały Powszechnego Kongresu Ludowego oraz Komitetów Ludowych;
4) akty wykonawcze;
5) prawo lokalne;
6) prawo zwyczajowe.

Artykuł 4.
[Symbole Państwa, Stolica]

1. Symbolami Republiki Bialeńskiej są: godło, flaga oraz hymn, które określa ustawa. Symbole te podlegają ochronie prawnej.
2. Stolicą Republiki Bialeńskiej jest Wolnograd.

Artykuł 5.
[Zasada Incompatibilitas]

Zabrania się równoczesnego sprawowania funkcji Prezydenta Republiki Bialeńskiej i funkcji sędziowskich.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Inauguracja 34. Prezydenta Republiki - przez Iwan Pietrow - 14-10-2022 19:24
RE: Inauguracja 34. Prezydenta Republiki - przez Ametyst Faradobus - 25-10-2022 12:14
RE: Inauguracja 34. Prezydenta Republiki - przez Iwan Pietrow - 07-11-2022 22:30

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości