24-11-2022 22:55
Cytat:1. Czy Wenecja to ta sama Wenecja, która jest częścią Rotrii? Zakładam, że nie.1. Nie
2. Czy Wenecja nawiązuje do realowej Wenecji?
3. Czy Wenecja albo Nordenburg posiadały do tej pory jakiekolwiek symbole?
2. Raczej nie, po prostu leżała nad jeziorem a większość zabudowań powstało nad jego brzegiem, chyba stąd ta nazwa
3. Nie posiadały
Cytat:I teraz moja propozycja jest następująca: zrobimy samą tarczę z koroną muralis, która będzie funkcjonowała jako symbol samego miasta oraz herb w formie większej kompozycji (tarcza herbowa, nad nią mitra, za tarczą skrzyżowane pastorał i krzyż arcybiskupi), która będzie oficjalnym symbolem Wolnego Miasta wraz z Okręgiem. Jednocześnie zupełnie osobno stworzylibyśmy herby miejskie dla Nordenburga i Wenecji.Brzmi to bardzo ciekawie, podpisuję się pod tym pomysłem obiema rękami.
Cytat:Ale to można zrobić osobną, imienną pieczęć dla każdorazowego arcybiskupa (majestatową) i osobną dla miasta-instytucji (z herbem). Ba, one mogłyby być umieszczane razem pod każdym dokumentem wydawanym przez arcybiskupa, który mógłby dodatkowo powierzyć jakimś instytucjom prawo do używania pieczęci z herbem miasta.W naszym systemie, nie byłoby niczym dziwnym, gdyby została ona powierzona np. Wikariuszowi Generalnemu i Kapitule.
Cytat:Jak się bawić do na całego. Jestem za tym, aby dodatkowo utworzyć pieczęć kapituły. Ładnie zrobione dokumenty opatrzone pieczęciami miasta, arcybiskupa i kapituły będą wyglądały stylowo. Mogę Wam nawet potem zaprojektować wzorzec.Wszystkie trzy pieczęci mogłyby występować pod zmianą Statutu Generalnego, albo pod decyzją o nadaniu Obywatelstwa Honorowego. W większości dokumentów byłoby to pewnie duet składający się każdorazowo z pieczęci miasta i albo pieczęci arcybiskupa, albo kapituły (w zależności czy mielibyśmy do czynienia z dekretem czy uchwałą).
Cały system wygląda bardzo ciekawie i będzie trzeba poczynić kroki, żeby go jak najlepiej zaimpelentować
(—) Piwski Sroczyński
Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
Prezes Instytutu Kultury Osieckiej