• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2. Debata Debata nad nową Konstytucją
Ja, jak pisałem w duginowni, jestem za osłabieniem, ale nie całkowitym obdarciem. Wojsko i politykę zagramaniczną bym zostawił.

Cytat:A co @Karol Medycejski i @Iwan Pietrow sądzą o niedzieleniu konstytucji na artykuły? Czy nie wynikną z tego później jakieś niedogodności?

Właściwie nie ma to znaczenia z punktu wiedzenia dekodowania normy prawnej. W praktyce utrudnia to jednak czytanie i cytowanie tekstu prawnego.

Cytat:
Cytat: napisał(a):Powszechny Kongres Ludowy może uchylić decyzję każdego organu władzy niższego szczebla.
Czy to nie stoi w sprzeczności z samorządnością Emiratu i Anatolii? Pewnie praktycznego znaczenia to nie będzie miało, ale możemy trochę podywagować, jeśli nie macie nic przeciwko. @Karol Medycejski @Iwan Pietrow czy tak sformułowany przepis nie wprowadza teoretycznie totalitarnej demokracji a la Rousseau?

Myślę, że to za dużo powiedziane, ale też mam wątpliwości co do zakresu tego nadzoru. No z drugiej strony w realowej Polszy też jest daleko posunięty nadzór nad aktami prawnymi (indywidualnymi i generalnymi) wydawanymi przez samorząd. Sprawuje go wojewoda i sąd administracyjny. Może zatem komitety mogłyby uchylać akty samorządów, ale tylko po przeprowadzeniu badania ich zgodności z prawem centralnym i stwierdzeniu ewentualnych niezgodności właśnie?

Cytat:Aktami prawnymi niższego szczebla są, według hierarchii: [...] uchwały Komitetów Ludowych

Na czym takie uchwały miałyby polegać? O czym stanowić? Byłyby one samoistne czy też uchwalane w wykonaniu aktu wyższego rzędu? Nie do końca rozumiem koncepcję. 

Cytat:Aktami prawnymi niższego szczebla są, według hierarchii: decyzje organów administracji Prezydenta Republiki

Decyzje administracyjne (przynajmniej w realu) nie są aktami normatywnymi, choć są aktami prawnymi. Nie stanowią one norm prawnych, a jedynie są instrumentem stosowania prawa. Wprawdzie projekt mówi o aktach prawnych, a nie normatywnych, ale robimy wtedy dziwny miszmasz. Wywaliłbym to stąd. I zmieniłbym sformułowanie "akty prawne" na "akty normatywne" lub "źródła prawa". 

Cytat:Ustawy obowiązujące w chwili wejścia w życie niniejszej Konstytucji posiadają rangę równą dekretom Prezydenta Republiki. Mogą one zostać zmienione lub zniesione na drodze dekretu Prezydenta Republiki bądź też ustawy Powszechnego Kongresu Ludowego.

Szczerze mówiąc nie rozumiem teleologii tego przepisu. Chodzi tu o to, żeby potem PKL mógł dowolnie uchwalac ustawy i nie oglądać się na ew. sprzeczność? Z drugiej strony wiele obecnych ustaw reguluje ważkie kwestie i nie wyobrażam sobie obniżenia ich rangi taką fikcją prawną. Niby ustawa a ma moc czegoś niżej (tu dekretu).

Cytat:W przypadku, gdy prawo stanowione nie reguluje jakiegoś obszaru życia w Republice Bialeńskiej stosuje się zasady prawa zwyczajowego.  

Warto by zatem dodać prawo zwyczajowe do katalogu z pierwszego akapitu.

------------------

A tak uguem to super, bardzo ten projekt podoba się dla mnie.

Wiadomości w tym wątku
RE: Debata nad nową Konstytucją - przez Error2246 - 22-11-2022 06:00
RE: Debata nad nową Konstytucją - przez Karol Medycejski - 25-11-2022 14:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości