• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O ostatniej inbie słów kilka
Herr Grüner,

ja mam nadzieję, że opinii części bialeńskiego społeczeństwa nie przekłada Pan na moją sympatię względem Pana, która się nie zmniejsza, także przez wzgląd na tę "merytoryczną stronę", którą poznałem. Właściwie mogę podpisać się pod słowami Ministra Ordyńskiego podkreślając raz jeszcze dwie rzeczy:

1. w Bialenii każda rzecz może się komuś podobać, a komuś innemu na odwrót i ten drugi ma prawo użyć dosadnych albo złośliwych słów, ma prawo złożyć donos na Trójkę, a ja nie mam z kolei prawa mu tego zabraniać (bo swego czasu mi się zdarzyło, że jako od prezydenta oczekiwano ode mnie konkretnych kroków wobec konkretnych obywateli, a jednak prezydent to nie przedszkolanka, zaś obywatele to nie grupa Krasnali);
2. nawet jeśli dosadną opinię wyraża członek rządu albo wysokiej rangi wojskowy to nadal nie stanowi ona głosu naszej kameralnej mikronacji w sensie oficjalnym.

Co do rajdów to podzielę się moją perspektywą osobistą. Na początku bardzo mnie one intrygowały, choć mój jedyny start uświadomił mi, że się nie wciągnę. Miały jednak podstawową zaletę - stanowiły okazję do zapoznania się z różnymi mikronacjami. Z czasem jednak stawały się w mojej głowie coraz bardziej czymś, co przelatuje, co oznacza zalew kolejnych postów ze statystykami, których w gruncie rzeczy od pewnego momentu nikt nie czyta (inna sprawa, że długo nikt nie mówił tego wprost). Novum stało się codziennością.

I tu właśnie rodzi się to oburzenie części bialeńskiego społeczeństwa do formuły: my na pewnym etapie rozwoju głęboko zniechęciliśmy się do masowych nabijaczek postów (nawet jak napisze się na naszym forum dwa posty pod rząd to się z nich automatycznie robi jeden). Nawet doszukiwałbym się tu efektów wyleczenia się z tak zwanego "kompleksu Sarmacji", który tu swego czasu panował.

Popełniliśmy jednak względem Pana jeden błąd: nie powiedzieliśmy zgodnie albo "a wrzucaj Pan" albo "lepiej daj Pan spokój". To pierwsze mogło nawet paść z moich ust, ale najwyraźniej bez zaplecza w postaci obywateli. Tu jesteśmy Panu winni przeprosiny, bo przecież działa Pan w dobrej wierze. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło: w ramach naszych reform ustrojowych wpadliśmy na pomysł utworzenia Komitetu Ludowego, który będzie głównym odpowiedzialnym ciałem za tego typu sprawy, jak na przykład rajdy czy narracje. Nie widzę więc w tym momencie lepszego rozwiązania niż poczekanie, aż ów Komitet powstanie i wszyscy chętni będą się tam mogli wypowiedzieć na temat tego, czy chcą rajdów i innych takich zabaw, czy jednak nie. I to będzie autentyczny głos społeczności, jaką jest Bialenia.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: O ostatniej inbie słów kilka - przez Iwan Pietrow - 05-12-2022 16:29
RE: O ostatniej inbie słów kilka - przez Iwan Pietrow - 05-12-2022 17:22
RE: O ostatniej inbie słów kilka - przez Ametyst Faradobus - 06-12-2022 09:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości