27-12-2022 00:03
Doskonale, ale myślę, że mierzymy za nisko. To powinna być konstytucja tysiąclecia. Czasy się zmieniają, ale Bialenia trwa i trwać będzie wiecznie.
Dyskutowaliśmy jakiś czas temu luźno o zmianie w tym zakresie. Myślę, że to wciąż dobry moment na ruch w tym kierunku.
Nie wiem, czy to nie za wiele. Pozostawiłbym konduktora i PKL, a zamiast LKR dałbym prawo ustanawiania świąt lokalnych regionom. I tak by je miały, ale myślę, że warto to wyraźnie podkreślić na poziomie konstytucyjnym. Wtedy trzeba też usunąc fragment z podrozdziału o LKR ([LKR] ma również prawo do ustanawiania świąt państwowych). Dostaniemy wówczas roztrojenia jaźni, gdy święta będą ustanawiane ustawą, dekretem i uchwałą...
Moim zdaniem to za krótko, nawet jak na mirkonacje. Dajmy sobie co najmniej tydzień, jak nie dwa.
Pytanie czy w tym konkretnym przypadku nie warto ustanowić choćby minimalnego kworum lub alternatywnego sposobu, gdyby był pomór całkowity. Permanentny stan nadzwyczajny i niemożność legalnej zmiany konstytucji w przypadku bardzo kryzysowej sytuacji demograficznej to patowe rozwiązanie.
A moje miasto to Wolnograd,
A moje życie to Wolnograd,
A moja miłość to...
Cytat:Hymn w postaci pieśni, której treść określa Załącznik do niniejszej Konstytucji, wykonywany do melodii Hymnu Państwowego Federacji Rosyjskiej.
Dyskutowaliśmy jakiś czas temu luźno o zmianie w tym zakresie. Myślę, że to wciąż dobry moment na ruch w tym kierunku.
Cytat:Dodatkowe symbole i znaki państwowe, a także święta państwowe ustanawiać mogą: Powszechny Kongres Ludowy, Prezydent Republiki oraz Ludowy Komitet Regionów.
Nie wiem, czy to nie za wiele. Pozostawiłbym konduktora i PKL, a zamiast LKR dałbym prawo ustanawiania świąt lokalnych regionom. I tak by je miały, ale myślę, że warto to wyraźnie podkreślić na poziomie konstytucyjnym. Wtedy trzeba też usunąc fragment z podrozdziału o LKR ([LKR] ma również prawo do ustanawiania świąt państwowych). Dostaniemy wówczas roztrojenia jaźni, gdy święta będą ustanawiane ustawą, dekretem i uchwałą...
Cytat:Niniejsza Konstytucja wchodzi w życie trzeciego dnia po jej przyjęciu przez Zgromadzenie Narodowe oraz podpisaniu przez Prezydenta Republiki.
Moim zdaniem to za krótko, nawet jak na mirkonacje. Dajmy sobie co najmniej tydzień, jak nie dwa.
Cytat:Zmian w niniejszej Konstytucji może dokonać wyłącznie Powszechny Kongres Ludowy większością kwalifikowaną dwóch trzecich.
Pytanie czy w tym konkretnym przypadku nie warto ustanowić choćby minimalnego kworum lub alternatywnego sposobu, gdyby był pomór całkowity. Permanentny stan nadzwyczajny i niemożność legalnej zmiany konstytucji w przypadku bardzo kryzysowej sytuacji demograficznej to patowe rozwiązanie.
Cytat:Miastem stołecznym Republiki Bialeńskiej jest Wolnograd – główna siedziba władz zwierzchnich.
A moje miasto to Wolnograd,
A moje życie to Wolnograd,
A moja miłość to...