28-12-2022 11:21
(28-12-2022 11:00)Ametyst Faradobus napisał(a): Swoją drogą jeszcze w temacie hymnu to mieliśmy wczoraj z @Andrzej Płatonowicz Ordyński i @Helwetyk ciekawą dyskusję na ten temat. Mianowicie: czy w czasach obecnych w zabawie takiej jak nasza hymn Rosji może budzić złe skojarzenia?Pewnie komuś może. Chociaż ja nie ukrywam, że w dużej mierzy wychowałem się na rosyjskiej literaturze, filozofii i muzyce, i absolutnie nie zamierzam się tego wyrzekać. Jestem rusofilem absolutnym, a jeśli teraz krytykuję wojenną kabałę w którą Rosjanie dali się wciągnąć władzom, to są to jedynie synowskie upomnienia.
(28-12-2022 11:00)Ametyst Faradobus napisał(a): a) ktoś nowy może faktycznie mieć złe skojarzenia i się zwyczajnie na starcie zniechęcić - pytanie, czy to wystarczający powód?A ilu u nas się pojawia tych nowych? I kto wie, jaki my w ogóle mamy hymn?
(28-12-2022 11:00)Ametyst Faradobus napisał(a): b) obecne słowa, moim zdaniem, pod względem jakości dorównują utworowi Siergieja Michałkowa, a na pewno go nie przewyższają. Być może jest to dobra okazja, aby postawić na coś bardziej oryginalnego, ciekawego, ładnego albo zwyczajnie zabawnego? Andrzej na przykład wspominał o czymś bardziej nawiązującym do arabsko-tureckiego klimatu i to też mnie by przekonywało. Nasza flaga i godło fajnie się w ów klimat wpisują, a hymn mimo wszystko jakoś odstaje.No i to ma sens. Bialenia mimo wszystko bardziej nawiązuje do klimatu islamskiego niż rosyjskiego i pod tym względem ten hymn średnio się komponuje z resztą symboli. Znajdźmy muzykę jakiegoś arabskiego utworu hymnicznego (najlepiej nieużywanego współcześnie przez żadne państwo) i napiszmy do niego słowa.
Ja bym optował za dawnym hymnem libijskim, ale może znajdziemy coś jeszcze lepszego. https://en.wikipedia.org/wiki/Allahu_Akbar_(anthem)