20-01-2023 19:05
Wiem, pamiętam ten wyczyn, dawno nie zobaczyłem tak absolutnej kompromitacji c. xDD
(31-01-2022 15:03)Iwan Pietrow napisał(a): > Wystarczy choćby spojrzeć na wojnę między Armenią a Azerbejdżanem, gdzie te "natarcia pancerne" zatrzymywała obsługa jednej wyrzutni.
No bez przesady, popatrzmy jakie tam jest ukształtowanie terenu... Tam nawet nie ma jak prowadzić rozwiniętych uderzeń pancernych.
Na Ukrainie jest zupełnie inna sytuacja. Większość kraju to niziny - idealne miejsce do prowadzenia ww. natarć.
Oczywiście, samymi czołgami konfliktu się nie da wygrać. I nigdy zresztą tak nie było. Wciąż jednak to Rosjanie są stroną, która dominowałaby w ewentualnym konflikcie z Ukrainą. Same wyrzutnie ppanc, które Ukraińcy dostali od USA i Wlk Brytanii wielkiej różnicy tu nie zrobią. Ukraińska armia, pomimo tego, że się dozbroiła w ciągu ostatnich lat, to wciąż armia, która w znacznej mierze operuje na złomie z okresu ZSRR. Złomie, który Rosjanie wiedzą jak neutralizować.
Dodatkowo - Ukraina to teren, na którym Rosjanie byli od wielu, wielu lat i który bardzo dobrze znają. Sami Ukraińcy, zwłaszcza ci na wschodzie, też wcale nie są tacy pro-ukraińscy i wielu z nich na pewno tak ochoczo nie walczyłoby za neńku-Ukrainu.
To nie jest wszystko takie proste i oczywiste...
Mimo wszystko - tak jak napisałem powyżej - Rosjanie raczej nie będą bezpośrednio atakować Ukrainy. Mają wiele innych możliwości wpływania na to państwo i chętnie je wykorzystują (do tego skutecznie).