• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Program nauczania Gimnazjum Królewskiego
(09-02-2023 21:59)Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a): A, w ten sposób. Rozumiem. Czyli to kwestia doboru zagadnień.
Tak. Myślę, że w podręczniku można zauważyć nadreprezentację tematów związanych z Nordatą, co wynika po prostu z tego, że Czesnorad jest państwem nordackim. Realnie w Polsce na historii też uczymy się głównie o historii Polski i Europy, a tematy Chin czy Indii są traktowane pobocznie.
Oczywiście nie mam nic przeciwko, by ktoś w innym państwie stworzył podstawę programową wzorującą się na naszym projekcie, i wówczas pewnie w Sarmacji zawartoby informacje o wszystkich książętach.

(09-02-2023 21:59)Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz napisał(a): Żeby nie było, nie mam szczególnie dużego doświadczenia w mikroświecie. Już minęło moje pięciolecie przybycia na ten padół wirtualny, więc trochę wiedzy, doświadczenia i umiejętności wyniosłem, ale nie jest to chyba aż tak specjalnie dużo.
Ja niby siedzę tu już ponad 12 lat, a też nie uważam, żebym całościowo ogarniał mikroświat. Chyba trochę brakuje spisywania dziejów i dzielenia się doświadczeniami, przez co ciekawe historie giną w mroku dziejów - niby są gdzieś w archiwach, ale komu by się chciało grzebać w setkach tysięcy postów... Dlatego ja zawsze chętnie zapoznaję się z dorobkiem innych państw.

Wiadomości w tym wątku
RE: Program nauczania Gimnazjum Królewskiego - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09-02-2023 22:25

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości