• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inauguracja prac Powszechnego Kongresu Ludowego

Szanowne Państwo, Ludu Bialenii, który jest w Powszechnym Kongresie Ludowym,

przypada mi dziś w udziale historyczna misja zainaugurowania prac nowej władzy zwierzchniej Republiki. Zgromadzenie, w którym dziś bierzemy udział tym się bowiem różni od zwykłego parlamentu, że poza byciem władzą ustawodawczą stanowi najwyższy organ państwa - ważniejszy, a nie równy od egzekutywy i judykatywy. Tym bardziej istotne będzie takie zorganizowanie jego prac, aby funkcję fundamentu ustrojowego mógł on pełnić w sposób skuteczny.

Na ten moment widzę dwa zasadnicze zadania, którymi powinniśmy się zająć. Pierwszą jest powołanie Sekretarza Generalnego. Ja sam mogę oczywiście osobiście przewodniczyć pracom Kongresu, ale wydaje mi się słuszne i sprawiedliwe powierzenie tych obowiązków innemu spośród Obywateli. Chcę jednak, aby ta nominacja miała poparcie Ludu, więc przed jej dokonaniem pragnę się z Wami wszystkimi skonsultować. Oczywistą propozycją jest osoba Joahima von Ribentropa - wieloletniego przewodniczącego Zgromadzenia Narodowego, człowieka powszechnie lubianego i szanowanego. Jeśli więc z jego ani żadnej innej strony nie będzie głosów sprzeciwu to pojutrze chciałbym powierzyć mu kierownictwo prac Kongresu.

Drugą sprawą jest w miarę szybkie opracowanie regulaminu naszych prac. Z jednej strony chciałbym, aby trochę iść drogą wytyczoną przez konstytucję - to znaczy, aby regulamin był jednocześnie instrukcją z regułami gry, czytelną i jasną. Jednocześnie objąć on powinien kwestie regulowane dotychczas przez inne ustawy, jak chociażby szczegółowe zasady wyboru prezydenta albo pełnienia przez Kongres funkcji drugiej instancji sądowniczej. Chciałbym poddać tę kwestię pod dyskusję i zapewne za kilka dni zaproponuję jakąś bardziej konkretną wizję lub szkic projektu.

prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
Inauguracja prac Powszechnego Kongresu Ludowego - przez Ametyst Faradobus - 19-02-2023 11:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości