25-03-2023 10:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2023 10:50 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
![[Obrazek: siyahath.jpg]](https://en.shafaqna.com/wp-content/uploads/2016/06/siyahath.jpg)
"Powiedział Noe: „Ludu mój! Ja was wyraźnie ostrzegam. Służcie Bogu, bójcie się Go i wysłuchajcie, co chcę powiedzieć. Bóg wam przebaczy wasze grzech i da wam czas (na ich odkupienie). Jednak, gdy wyznaczony termin (kary) nadejdzie, nie będzie już odwrotu. Musicie to wiedzieć”. Potem powiedział: „Panie mój! Wzywałem (do opamiętania) mój lud dzień i noc, ale to tylko powiększyło ich niechęć do mnie. Za każdym razem, gdy wołałem ich do Ciebie, abyś im wybaczył, zakrywali uszy palcami i przykryli się szatami. Trwali w swej niegodziwości i byli wyniośli. Wzywałem ich publicznie. Mówiłem jawnie, ale rozmawiałem z nimi także na osobności. Mówiłem: >> Proś swego Pana o przebaczenie, bo On jest Przebaczający. Ześle wam obfity deszcz z nieba. Wspomoże was majątkiem i (licznym) potomstwem. Sprawi, że będą rosły dla was ogrody, że będą dla was płynąć strumienie. Co się z wami dzieje, że nie doceniacie wielkości Boga? To On tworzył was w różnych etapach rozwoju. Czy nie wiecie, że to Bóg stworzył siedem niebios ułożonych jedno nad drugim? Umieścił na nich księżyc i słońce dające światło. To Bóg sprawił, że wyszliście z ziemi jak rośliny. I to on sprawi, że powrócicie do niej i wyjdziecie z niej ponownie. Bóg uczynił dla was ziemię szeroką przestrzenią, abyście mogli przemierzać ją licznymi drogami<<”. Noe powiedział: „Panie mój! Nie posłuchali mnie i poszli za tymi, których majątek i dzieci tylko powiększają ich stratę. Uknuli spisek (przeciwko mnie) i powiedzieli: >>Nie porzucajcie waszych bogów, nie zapominajcie Wadda, Suwy, Jaghuta, Ja’uka i Nasra[2]<<. I tak wielu ludzi wprowadzili w błąd, więc nie zwiększaj niczego grzesznikom poza powiększeniem ich zbłądzenia” (73,3-24).