• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Księga Świętych - Propozycje
>tbui, santo subito
Nieironicznie to można dyskutować, czy Kaczynski miał jakąś alternatywną wizję. Myślę, że oboje cenimy Marksa (choć chyba oboje niebezkrytycznie podchodzimy do jego filozofii) głównie dlatego, że on nie ograniczył się do krytyki rzeczywistości i snucia wizji idealnego świata, ale zaproponował dość konkretną alternatywę. W przypadku Kaczynskiego jest z tym gorzej. Ja też czasem mam ochotę zamieszkać w chatce w lesie (najlepiej na Syberii, chociaż Szkolna 17 też brzmi kusząca), ale ani to, ani wybiórcze akty terroru nie są globalnym rozwiązaniem.
Ja też boję się technologii, bo jest ona wykorzystywana nie tylko do tego, żeby ułatwiać nam życie, ale też do tego, żeby trzymać nas pod kontrolą, abyśmy nigdy nie mogli jej uspołecznić. Niestety jestem pesymistą co do możliwości zatrzymania tego procesu i wątpię już zarówno w rewolucję socjalistyczną, jak i jakiś nazbolski Antyliberalny Przełom. Może jak już cywilizacja doszczętnie zniszczy tę planetę i cofnie ludzkość o kilka tysiącleci, to jacyś nowi Grecy rozpoczną pochód cywilizacji w jakimś innym kierunku, który nie skończy się tak dystopijnie, jak nasz eon. Ale niespecjalnie mnie to obchodzi, bo nie mamy szans tego dożyć i możemy tylko sobie snuć fantazje.

Więc - Kaczynski dokonał słusznych obserwacji, ale wyciągnął głupie wnioski. Na usprawiedliwienie można tylko powiedzieć, że mądrych chyba wyciągnąć nie mógł.

Wiadomości w tym wątku
RE: Księga Świętych - Propozycje - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-06-2023 22:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości