13-07-2019 22:29
KO popełniła szereg błędów i moglibyśmy o tym pisać godzinami. Przede wszystkim nie można mieć programu opartego na "Antypis", bo prócz ludzi, którzy podchodzą do tego emocjonalnie i tzw. "zainteresowanych" to nic nie zyskają. Tutaj cwaniactwa potrzeba, jeśli chcą odbudować swój elektorat. Kiedy widzą, że 500+ ma ogromne poparcie w społeczeństwie, to zamiast krytykować ten pomysł, to powinni go poprzeć. Powinni powiedzieć, że planowali taki program socjalny, ale nie mieli wtedy na to pieniędzy. Wystarczy pochwalić PiS za tę inicjatywę i powiedzieć, że to dobry pomysł, ale my byśmy to zrobili inaczej w jakiś sposób, aby ten program w przyszłości "dał" Polakom jeszcze więcej pieniędzy. Ubrać ładnie w słowa, że ten zasiłek jest jednym z najniższych w Europie i musimy dążyć do jego powiększenia. Ludzie głosują teraz na tych, co dadzą więcej i powinni iść w tę stronę. Potrzeba mocnej krytyki podatków, że powinno się je obniżyć, zamiast podwyższyć. Kolejnym karygodnym błędem w tym przypadku PO, było pójście z jednej listy z SLD, bo jedyne co zrobili to reanimowali trupa i dali im stołki w europarlamencie i jedynie utwierdzili ludzi w przekonaniu, że PO w środku jest czerwonotęczowe, a nawet PSL się wymiksował z tego, bo zaczął tracić swój elektorat na wsiach na rzecz PiS, a zasadniczo to jest wszystko dla tej partii. Jak dla mnie Koalicja jest spalona i muszą stworzyć coś nowego z nowymi twarzami, jeśli chcą wgl. marzyć o powrocie do władzy. W dodatku musiałaby to być partia socjalna o prawicowym zabarwieniu, ponieważ żadne inne ugrupowanie o innych poglądach nie ma szans zdobyć władzy w Polsce. Oczywiście to co powiedziałem nie ma nic wspólnego z moimi poglądami politycznymi, a jedynie jest to moje zdanie nt. tego, czy KO może zostać w jakiś sposób uratowana. Nie jest to fair, ale polityka na takim szczeblu nigdy nie jest krystaliczna i moralna.