• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powołanie Ludowego Komitetu Gospodarki
Pytanie o cel pieniądza w Bialenii jest dobrze postawione. W świecie realnym pieniądz służy wymianie gospodarczej i ma ją ułatwiać, ułatwiając przez to realizację ludzkich potrzeb. Wirtualnie jest inaczej, bo nie musimy jeść, nie musimy mieć dachu nad głową, itd. Jako, że podstawowym celem mikronacji jest dobra zabawa, pieniądz również powinien temu służyć.
Za utopijne uważam myślenie, że ktoś będzie aktywniejszy dla wirtualnych pieniędzy, natomiast mogą one stanowić dodatkowy bodziec do podjęcia konkretnej działalności. Pisałem już, że moim zdaniem powinniśmy oprzeć się na towarach luksusowych. Nie damy radę w kilka(/naście) osób odtworzyć działania całej gospodarki. Nie da się zrobić tak, żeby fabryka kupowała surowce od wydobywców. Możemy skupić się tylko na pewnym wycinku gospodarki.
Nie wiem do końca jakie opcje daje Cyclos 4, więc prosiłbym, żeby Filip coś więcej opowiedział. Zwłaszcza zaciekawiła mnie zakładka "Rynek". Jak to działa?

Wiadomości w tym wątku
RE: Powołanie Ludowego Komitetu Gospodarki - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 14-08-2019 20:40

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości