24-04-2019 15:50
Cytat: Obarczam betonizm za upadek Republiki Bialeńskiej, bo wiąże się on nieuchronnie z najgorszą odsłoną biurokratyzmu.
Czy betonizm i biurokratyzm przybliżyły Bialenię do upadku (na pewno go nie spowodowały, bo cofnęliśmy się znad przepaści i żyjemy)? Można polemizować. Na pewno nie betonizm w wykonaniu Ronona i Macieja, którzy byli zawsze wierni Bialenii i robili co w ich mocy, żeby ten kraj się rozwijał. Śmiem twierdzić, że gdyby BPD w pełnym skład i pełnej aktywności działała w lecie '18, to do niemiłych doświadczeń z UTN-em, Brodrią i Sarmacją w ogóle by nie doszło.
Oczywiście ja też w wielu kwestiach ze starym BPD się nie zgadzałem (jakie poglądy prezentuje po reaktywacji jeszcze nie wiem), ale partia ta odegrała zdecydowanie pozytywną rolę w naszej historii. Gdy zabrakło tego "betonu", to gmach Bialenii prawie się zawalił. I jakoś do odbudowy nie garnie się Lubomirski, Sasza i reszta wesołej kompanii, tylko w większości właśnie osoby o poglądach umiarkowanych.
Oczywiście poza umiarkowanym BPD potrzebne są też inne ugrupowania, mające bardziej radykalne i progresywne poglądy. Ja należę do Zielonego Świtu i nie planuję zmiany partyjnych barw, jednak życzę Bialeńskiej Partii Demokratycznej, żeby rosła w siłę. Stabilny system dwupartyjny byłby najlepszym, co może spotkać naszą scenę polityczną.