15-09-2019 17:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2019 17:52 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
Mapa Hiperborei
![[Obrazek: KIK-2015-06-MIK03POLS2.png]](https://pub.wandystan.eu/NBN/KIK-2015-06-MIK03POLS2.png)
Archiwalna mapa Pollinu uwzględniająca Kontynent Południowy.
Wylądowaliśmy w okolicach Kacperpolis, stolicy Królestwa Aryunu. Wyjąłem kieszonkową wersję Micropedii, stanąłem na najwyższym kamieniu w okolicy i przeczytałem swoim towarzyszom następujący fragment:
Cytat:Kultura aryuńska jest bardzo specyficzna, zarówno w Mikroświecie jak i na warunki realnego świata. Blisko Aryunowi do kultury Bliskiego Wschodu, gdyż zarówno sposób wypowiedzi, zwroty zaczerpnięte są ze starożytnej Persji i krajów ormiańskich, aryuńskie budownictwo charakteryzuje się w wielu miejscach bizantyjskim przepychem, ale znajdują się także momenty skromne i minimalistyczne, kupcy co rano otwierają swoje suki na miejskich, bazarach, przeważają kopulaste budowle przypominające meczety, a ludzie chodzą w turbanach i hidżabach.
Kacperpolis do którego zamierzamy się udać, niegdyś było olbrzymim dwunastomilionowym miastem. Leży ono w jednym z najcieplejszym regionów Aryunu. Nasza wizyta wynika właściwie jedynie z naszej ciekawości, ponieważ żadne z podań nie mówi o wejściu do Agharty, które miałoby znajdować się w Aryunie.