• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa Biblioteka
Brick 
Stara biblioteka spłonęła, potrzeba uzupełnić zbiory. W końcu każdy z nas lubi czytać więc uzupełnianie kolekcji to pestka dla takich wyjadaczy. Na uwagę zasługują też audiobooki. I właśnie od nich a konkretnie jednego z nich chciałbym zacząć.

[Obrazek: d5a1861b7471d.jpg]

Dotychczas nie miałem okazji, aby zapoznać się bliżej z twórczością naszej świeżo upieczonej literackiej noblistki. Na pierwszy ogień wybrałem serię dziesięciu krótkich opowiadań z dreszczykiem. Zaznaczam, że naprawdę krótkie(7:49) jest tylko pierwsze z nich, natomiast kolejne są coraz dłuższe, przez co ostatni trwa już solidne pięć i pół godziny. Antologia opowiadań grozy polskich twórców zawsze budziła we mnie ciekawość. Z reguły w takich cyklach można znaleźć opowiadania na zróżnicowanym poziomie. Od bardzo dobrych po żenująco słabe. Wysoko cenię sobie zwłaszcza twórczość Dębskiego i Piekary. Dla spójności dodać należy, że "opowiadania bizarne" - od fr. słowa „bizarre” : dziwny, ale też śmieszny i niezwykły; nie należą do klasyki gatunku. Wyczuwalny tutaj szczególnie wyraźnie niepokój przed czymś pierwotnym, nieodgadnionym z pewnością nie służy temu jedynie, by kogoś porządnie nastraszyć. Zagrożenie stanowi raczej jakaś bliżej nieznana nieuchronność mających nastąpić zdarzeń poprzeplatana z metafizyką. Na plus zaliczyć można właściwie dobraną obsadę lektorów:

1. Pasażer – czyta Kamila Kuboth-Schuchardt
  2. Zielone dzieci – czyta Wiktor Zborowski
  3. Przetwory – czyta Mariusz Bonaszewski
  4. Szwy – czyta Kamilla Baar-Kochańska
  5. Wizyta – czyta Olga Tokarczuk
  6. Prawdziwa historia – czyta Maciej Kowalik
  7. Serce – czyta Robert Jarociński
  8. Transfugium – czyta Danuta Stenka
  9. Góra Wszystkich Świętych – czyta Magdalena Cielecka
  10. Kalendarz ludzkich świąt – czyta Filip Kosior

Za całość w dziesięciostopniowej skali mogę przyznać 7 punktów.

Wiadomości w tym wątku
Nowa Biblioteka - przez Janek Sapieha - 17-10-2019 11:02
RE: Nowa Biblioteka - przez Janek Sapieha - 28-04-2020 11:35
RE: Nowa Biblioteka - przez Ametyst Faradobus - 28-04-2020 11:49
RE: Nowa Biblioteka - przez Janek Sapieha - 29-04-2020 09:25
RE: Nowa Biblioteka - przez Janek Sapieha - 29-04-2020 10:08
RE: Nowa Biblioteka - przez Akrypa Ali Shariati - 30-04-2020 19:38
RE: Nowa Biblioteka - przez Akrypa Ali Shariati - 30-04-2020 21:02
RE: Nowa Biblioteka - przez Karol Medycejski - 30-04-2020 21:03
RE: Nowa Biblioteka - przez Janek Sapieha - 22-05-2020 09:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości