• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy]
Cytat:A może w ogóle ujednolicilibyśmy znaki rozpoznawcze samolotów wchodzących w skład gwardii lennych? Każdy wybrałby sobie kolor koła, które umieszczano by pośrodku symbolu Gwardii Rzeszy. Ja wybrałem niebieski, bo to rzecz jasna barwa Hirschbergii i rodu Faradobusów.

To nie jest dobry pomysł... Dotychczasowe godła zostały wybrane na podstawie symboliki lenn. Są związane z herbami lenn... np. nasze z Thomasem trójkąty używane na Półwyspie Lisewskim są opracowane na podstawie kolorystyki naszych herbów.

Nie wspominam już o fakcie, że już istnieją, zostały naniesione i teraz poświęcanie kolejnych przynajmniej kilku godzin na dokonywania zmian wszystkiego wcale mi się nie uśmiecha. Za dużo roboty na to poszło, by zmieniać tylko dlatego, że komuś wpadła do głowy standaryzacja. Standaryzacja, która nie jest niczym uzasadniona - bo pomimo bycia w Rzeszy to jednak lenna są jednak swobodnie kształtowane przez lenników - ich gwardie również.

Natomiast jeśli chodzi o oznakowania dla Gwardii Rzeszy to już rozmawialiśmy o tym wcześniej, z Andrzejem, w czasie gdy byłeś na urlopie. Sprzęt, który będzie wystawiany przez lenników w ramach kontyngentów wysyłanych do gwardii Rzeszy będzie oznakowany tak jak Gwardia Rzeszy. Oznakowanie lennika będzie dodatkowe...

Przez analogię do realu... w sumie nawet sprzętowo to pasuje trochę, bo ten "lenny" w sumie jest w okolicach lat 40-tych, czasem nieco późniejszy, ale wymieszany z tym z lat 40-tych. To tak formacje złożone narodowe z lotników zagranicznych np. w Wielkiej Brytanii w czasie DWS - oznakowanie główne było brytyjskie, ale dodatkowo malowano oznakowania narodowe np. na osłonach silników.

Nawet takie próby robiłem... na swojej gwardii. Tutaj dla przykładu "kontyngentowy" F-443M5 z mojej gwardii. Oznakowanie proponowane dla Gwardii Rzeszy, a oznakowanie mojej gwardii jako dodatkowe.

[Obrazek: gHwIYpw.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - przez Ronon Dex - 19-10-2019 13:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek: