28-10-2019 17:40
A tak wracając do tematu naszych lasów, to też nie jestem zwolennikiem odnoszenia się bezpośrednio do słowiańskości, choć pewnie tę cywilizację* czujemy najbardziej. Wspomniane przez Karola barbarzyńskie lasu Albionu też mogą być punktem odniesienia. Irlandia ze swoimi elfami również, biorąc pod uwagę, że współczesne ruchy magiczne (choćby wiccańskie) i rodzimowierskie pełnymi garściami czerpią z jej tradycji.
Coraz bardziej podoba mi się ta inicjatywa.
*No można się spierać o definicję cywilizacji. Ja mając na myśli cywilizację słowiańską mówię o Eurazji. Chociaż ta też ma w sumie kilka mocno rozbieżnych definicji... Uważam jednak mimo wszystko, że Słowianie wykształcili własną metodę ustroju życia zbiorowego (definicja Konecznego, który jednak takiej cywilizacji nie wyróżnił).
Coraz bardziej podoba mi się ta inicjatywa.
*No można się spierać o definicję cywilizacji. Ja mając na myśli cywilizację słowiańską mówię o Eurazji. Chociaż ta też ma w sumie kilka mocno rozbieżnych definicji... Uważam jednak mimo wszystko, że Słowianie wykształcili własną metodę ustroju życia zbiorowego (definicja Konecznego, który jednak takiej cywilizacji nie wyróżnił).