14-11-2019 20:47
Cytat:Umowy zawierane i wypowiadane są przez Prezydenta lub uprawnionego przez niego członka Gabinetu. Parlament jedynie ratyfikuje (co też jest odmiennością od takiej przykładowej realowej Polszy, gdzie robi to Prezydent za zgodą wyrażoną w ustawie) lub wyraża zgodę na wypowiedzenie umowy międzynarodowej, która wymaga ratyfikacji (swoją drogą w nowej konstytucji trzeba będzie ustalić, które umowy jej wymagają i jak dokonywana jest ratyfikacja, zwłaszcza przez kogo, by była w końcu jasność). Dlatego Parlament czeka na wniosek uprawnionego organu, gdyż w mojej opinii nie ma tu inicjatywy.Tak, masz rację, niemniej myślę, że prezydent mógłby chcieć tak ważną decyzję omówić z Parlamentem, a może nawet ze wszystkimi zainteresowanymi Obywatelami. Niczego nie narzucam ani Prezydentowi, ani Parlamentowi, ot tylko chciałem poruszyć kwestię sensowności utrzymywania bezpłodnych traktatów z państwami nieaktywnymi.
Cytat:Skomentuję to tak:Tak czy inaczej, aktywność Voxlandu pozostawia wiele do życzenia. Znudziliście się?
I widzisz Kamil? Opłacało się obywatelstwo przeze mnie nadane odbierać?