21-11-2019 17:35
Ametyst Faradobus napisał(a):Jeśli idzie o element centralny to proponuję, aby w każdej bazie utworzyć brygadę zmechanizowaną typu A (według dawnych wzorców SZRB) oraz po trzy-cztery eskadry lotnictwa (obrony powietrznej, transportowa, taktyczna, patrolowo-szturmowa).
Ta struktura w nieco zmienionej formie jest obecnie strukturą współczesnych SZ RB - nie uważasz, że skoro GR ma być czymś na poziomie lat 60-tych i 70-tych... no powiedzmy do pierwszej połowy lat 70-tych - to ta struktura jest zanadto nowoczesna? Odzwierciedla współczesne trendy czyli usamodzielnienia batalionów. Proponowałbym jednak oprzeć struktury GR na czymś bardziej odzwierciedlającym rozwiązania taktyczno-organizacyjne z początku lat 70-tych? Oczywiście można zrobić na wzór struktur brygadowych SZ RB i tylko podmienić sprzęt - jednak moim zdaniem lepiej opracować nowe czyli takie "bardziej stare".
Tyle, że obecnie restrukturyzuję lotnictwo - zostało mi jeszcze lotnictwo Marynarki Wojennej, które chciałbym najpierw skończyć. Na razie nic nie widać na stronie (tylko pewne informacje w tym temacie na Forum, ale to po prostu wymaga sporo pracy w zaciszu komputera.
Przy tej okazji mogę zrobić struktury i sprzęt dla lotnictwa GR - potem natomiast poinstaluje w kompie programik i dodatki, w którym tworzyłem Wojska Lądowe i zrobi się strukturę dla tej Brygady GR. Myślę, ze ciekawsza będzie gdy będzie inna, odrębna i specjalnie zrobiona.
Jeśli chodzi o lotnictwo to rozumiem, że odpowiednik realowego Phantoma zatwierdzasz jako samolot dla eskadry lotnictwa taktycznego? Dla eskadry obrony powietrznej trzeba by wybrać chyba inny samolot... zastanawiałem się nad dwoma typami jako kandydatami czyli odpowiednik lekkiego F-5 Fighting Falcon i F-15 Eagle. Ten pierwszy wszedł do służby w 1962 i pasowałby w sumie idealnie, bo używany obecnie do szkolenia w OSSP F-1 to odpowiednik jego niedoszłego następcy (z 1982) czyli F-20 Tigershark. F-15 chyba trochę za nowoczesny... wszedł do służby w 1972, ale wtedy reprezentował bardzo wysoki poziom techniczny. Możemy na razie przyjąć odpowiednik F-5, a ewentualnie za jakiś czas, gdy będziemy modernizować GR to wtedy dopiero F-15.
Patrolowo-szturmowa? Może na OV-10? Akurat będę takie przygotowywał dla KD (zamówili w RAT), to zrobię też dla GR. Bronco wszedł do regularnej służby w 1969 to by pasowało idealnie. Nad transportowym sprzętem się pomyśli... niby pasowałby C-130, ale ten stary dodatek do FSX nie chce współpracować pod Win10. Coś poszukam...