24-11-2019 14:33
AndrzejSwarzewski napisał(a):Zarówno Bialeńska Żegluga Morska, jak i Stocznia im. 1 maja są przedsiębiorstwami państwowymi. Pod względem prawnym nic nie stoi na przeszkodzie, by Ronon przeniósł przedsiębiorstwa poza Dżamahiriję.Oczywiście, że nic nie stoi na przeszkodzie... Tak się składa, że zupełnie niezależnie od tego, że jestem prezydentem - to jestem zarządzającym tymi przesiębiorstwami od chwili ich postania (w marcu 2014).
I nie jest to żadna "wojna gospodarcza" - jako dyrektor obu przedsiębiorstw jestem odpowiedzialny za ich kondycję oraz funkcjonowanie. W obecnej sytuacji w Dżamahiriji nie ma możliwości by funkcjonowały tam normalne przedsiębiorstwa, które co prawda są przedsiębiorstwami państwowymi, ale od początku swojego istnienia działały jako przesiębiorstwa "rynkowe", kierujące się normalnymi zasadami ekonomii itd. W przedsiębiorstwa te włożyłem sporo swojej pracy i nie zamierzam dopuścić do ich upadku - tylko dlatego, że w miejscu ich dotychczasowego funkcjonowania stworzono system "komuszo-kołchoźniany".
Przedsiębiorstwa będą więc funkcjonowały tam, gdzie funkcjonuje normalna gospodarka i normalne zasady czyli w Rzeszy. Wszelkie decyzje dotyczące funkcjonowania przedsiębiorstw należą do zarządzającego, w tym również ich lokalizacja. To zarządzający tworzy przedsiębiorstwo, a jego wizerunek w RB jest wynikiem jego i tylko jego pracy.
Nic nie stoi na przeszkodzie by mieszkańcy czy raczej władze DB utworzyły w to miejsce swoje przedsiębiorstwa i je prowadzili... Mamy swobodę gospodarczą i nikt nikomu nie broni prowadzenia przedsiębiorstw, a już na pewno nie zamierzam wykorzystywać stanowiska i odmawiać komukolwiek z DB zgody na utworzenie jakiegokolwiek przedsiębiorstwa - tak więc nie ma mowy o żadnej "wojnie gospodarczej". Proszę włożyć w nie swoją pracę i sobie je prowadzić - życzę sukcesów. Natomiast ja nie zamierzam (jako przedsiębiorca) wkładać własnej pracy w funkcjonowanie czegokolwiek DB, bo jest to system mi z gruntu obcy i nieprzyjazny.
Przy okazji spełnię też życzenie władz DB i stopniowo (w miarę budowy odpowiednich baz w innych miejscach) wycofam również bazy Sił Zbrojnych z terenu DB. Analiza kwestii lotniczych pokazała, ze bez zlokalizowanych tam baz z zasadzie można sobie poradzić. Co prawda zasięg samolotów w kierunku północnym nieco się zmniejszy, ale częściowo można sobie będzie poradzić poprzez budowę lotniska wojskowego obok Lisewa oraz za pomocą lotnictwa morskiego.
Tak więc sądzę, że władze DB powinny być zadowolone - bo w zasadzie spełniam ich życzenie czyli usuwam wszystko co jest zakresem mojej działalności i samą swoją osobę z terenu Dżamahiriji. Na szczęście Republika Bialeńska jest na tyle duża, że jest w niej miejsce gdzie indziej.