• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowe miasta - Anatolia.
Wybacz, ale uważam, że Twoja reakcja jest przesadna. Nie ma sensu się obrażać i zabierać swoich zabawek przy pierwszej różnicy poglądów. Zwłaszcza, że przedsiębiorstwa państwowe, chociaż niewątpliwie ich rozwój jest Twoją zasługą, są dobrem ogólnonarodowym. 
Cytat:Mamy narracyjną gospodarkę, przedsiębiorstwa tworzone są i prowadzone przez ludzi, którzy tego chcą. I robią to w sposób taki jaki chcą... Mogą sobie je otwierać i zamykać, mogą je przenosić czy rozbudowywać.
W mikronacjach wszystko jest tworzone przez ludzi, którzy tego chcą. Jednak celem nadrzędnym jest wspólne tworzenie państwa. Poszczególne elementy państwa: gospodarka, kultura, narracja, prawo, etc. są częściami większej całości. Izolowanie się od siebie (zwłaszcza, że jesteśmy małą społecznością) nieuchronnie prowadzi do marazmu. 
Cytat:Ja oczywiście rozumiem, że tradycją "systemów komuszych" jest rabowanie cudzej pracy - ale ja nie zamierza się temu poddawać. Po prostu opuszczam DB (której klimat mi nie pasuje) wraz z całością prowadzonej przez siebie działalności i mam do tego całkowite prawo.
Nie wiem jaki jest cel wyzywania od "komuchów" osób, które mają inny pomysł na Bialenię. Zwłaszcza, że bialeńskie dziedzictwo opiera się w dużym stopniu na kaddafizmie, do którego Dżamahirija chce nawiązywać w większym stopniu niż ma to miejsce w Rzeszy i centrali. Odizolowanie Dżamahiriji i zrobienie z niej "getta" dla wszystkich myślących inaczej jest bez sensu. 
Narracyjny i umiarkowany konflikt pomiędzy islamsko-socjalistyczną Dżamahiriją i liberalno-arystokratyczną Rzeszą mógłby być czynnikiem sprzyjającym aktywności i żywotności Bialenii. Zamknięcie się na siebie sprawi, że obie strony zanudzą się we własnym malutkim gronie. 

Naprawdę to jest przerażające, że mikronauci aż do tego stopnia nie potrafią ze sobą współpracować, że nawet w naszym malutki, około 10-osobowym gronie już są dążenia do podziału na ignorujące się wzajemnie samorządy. Jako prezydent powinieneś się cieszyć, że Alija chce się zająć Dżamahiriją i coś w końcu się tam ruszyło, bo to daje nadzieję, że Bialenia nie umrze z nudów. Jeśli nie będzie ożywczych napięć, to niedługo będziemy mieli aktywność na poziomie RON-u, czyli jakieś narracyjne opisy, a poza tym cisza.

Wiadomości w tym wątku
Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 12:37
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Joahim-von-R - 24-11-2019 12:46
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 12:55
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Joahim-von-R - 24-11-2019 13:00
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Joahim-von-R - 24-11-2019 13:14
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 14:33
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 14:58
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 15:16
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 16:00
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-11-2019 16:15
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 16:59
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 18:53
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 24-11-2019 20:22
RE: Nowe miasta - Anatolia. - przez Ronon Dex - 25-11-2019 23:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości