30-11-2019 22:01
Towarzysze,
Oczywiście można to jakoś zmodyfikować. Rezygnacja z naramienników podkreślałaby pewną "paramilitarność" i pomocniczy charakter Gwardii, w odróżnieniu do Sił Zbrojnych RB. Dodatkowo żołnierze gwardii lennych, gdzie stosuje się naramienniki, posiadający podwójne stopnie mogliby używać odznaczeń obydwu.
tak w przerwie między biadoleniem nad wynikiem wyborów i planowaniem utworzenia jednostek elementu centralnego proponuję zastanowić się nad czymś ważnym, mianowicie nad znakami i symbolami Gwardii Rzeszy. Znaki umieszczane na samolotach już są gotowe, więc pozostaje nam do wprowadzenia główny znak, który byłby umieszczany na pojazdach i mundurach zarówno elementu centralnego, jak i kontyngentów lennych. Niby nasi żołnierze mogliby używać po prostu godła Rzeszy, ale ono jest trochę zbyt skomplikowane, potrzeba czegoś prostszego.
Ja osobiście jestem zwolennikiem tego, aby jako wzorzec wykorzystać emblemat ukraińskich wojsk lądowych. Jest on prosty, a jednocześnie oryginalny: część różowych pól przefarbuje się na zielono, a część na purpurowo. W środku można umieścić skrót GRB albo GR. Jeżeli macie jakieś lepsze pomysły to dawajcie znać śmiało. Myślałem też o dwubarwnym mieczu.
Przy okazji zastanowiłbym się nad oznaczeniami stopni. Początkowo chciałem wykorzystać albo niemieckie naramienniki, albo patki SS czy innych faszystów albo oznaczenia przedwojennej Armii Czerwonej. Ostatecznie przyszło mi do głowy, aby jako wzorzec potraktować insygnia stopni funkcyjnych w Ochotniczej Straży Pożarnej, na której czele stoi dumnie (wyprostowany) Generał Pawlak. Moja wstępna propozycja byłaby więc taka:
Cytat:Marszałek Rzeszy Bialeńskiej
Generał
Brygadier
Pułkownik
Podpułkownik
Major
Kapitan
Porucznik
Podporucznik
Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant
Sierżant
Kapral
Starszy Gwardzista
Gwardzista
Młodszy Gwardzista
Oczywiście można to jakoś zmodyfikować. Rezygnacja z naramienników podkreślałaby pewną "paramilitarność" i pomocniczy charakter Gwardii, w odróżnieniu do Sił Zbrojnych RB. Dodatkowo żołnierze gwardii lennych, gdzie stosuje się naramienniki, posiadający podwójne stopnie mogliby używać odznaczeń obydwu.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)