Ametyst Faradobus napisał(a):Ja bym postawił na klapy.
OK. Emblemat w takim kształcie nadaje się również na górną część rękawa munduru polowego lub jako naszywka nad kieszeń itp.
Ametyst Faradobus napisał(a):Mam tylko pomysł, aby wszystkie insygnia sierżantów oprzeć o krokiewkę. Sierżant sztabowy byłby wtedy mieszkanką stopnia oficerskiego i podoficerskiego.Tutaj mam nieco inne zdanie... Taka kombinacja jaką zaproponowałeś nadawałaby się gdybyśmy chcieli mieć stopień chorążego czyli w wielu armiach coś pośredniego pomiędzy podoficerem, a oficerem. Natomiast sierżant to jednak typowy podoficer... a więc powinien mieć wygląd stopnia podoficerskiego (typowy galon podoficerski). Natomiast "element oficerski" proponowałbym poniżej, w formie gwiazdki. Co zresztą zwiększy czytelność stopnia.
Ametyst Faradobus napisał(a):W ogóle te paski nad oznaczeniem stopnia w przypadku podoficerów i gwardzistów można by przemalować na purpurowo-zielony.A może po prostu podkład purpurowy, a galon zielony? Na umundurowaniu wyjściowym mogłoby to nawet ładnie wyglądać... na polowych i tak byłaby to kombinacja dwóch ciemnych kolorów, niezbyt odróżniających się od kolorystyki samego munduru.
Taka propozycja kolorystyczna i małej modyfikacji kształtu krokiewek sierżantów. O ile ogólnie te stopnie OSP mi się podobają to akurat te zapożyczone najwyraźniej z WP krokiewki sierżanta są po prostu brzydkie. Wyszły im cienkie, słabo pasujące do kształtu podkładu oraz słabo pasujące do innych oznaczeń stopni. Proponuję trochę inaczej - krokiewki o grubości i szerokości belek oraz dopasowane kształtem do podkładu. Wg mnie wygląda to lepiej...
![[Obrazek: 5YGHjCf.png]](https://i.imgur.com/5YGHjCf.png)
Jak zatwierdzasz - to teraz już tylko pozostaje z tych "klocków" złożyć komplet stopni, co już nie jest problemem i jest szybką robotą, bo jest to w warstwach formatu PSD.
PS. Po zatwierdzeniu sensowną byłoby przyjęcie zasady, ze stopnie w gwardiach lennych mogą mieć różny wizerunek oraz nazewnictwo - ale powinny być tak skonstruowane, aby miały czytelne odpowiedniki w GRZ.