30-12-2019 20:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2019 20:13 przez Ametyst Faradobus.)
Cytat:No ja złożyłem propozycję... czekam na ewentualne poprawni, uwagi etc.
Uwag nie zgłoszono przez tyle czasu, że myślę, że to najwyższy czas na utworzenie brygad w tej formie.
Cytat:"Żandarmeria Rzeszy" w sumie brzmi lepiej, ale "Żandarmeria Graniczna" lepiej oddaje przeznaczenie formacji oraz ułatwia jej rozgraniczenie na formacje lenników i centralną. Bo wtedy byłaby "Żandarmeria Graniczna - Rzesza", "Żandarmeria Graniczna - Razorno" itd. Gdybyśmy zrobili "Żandarmerię Rzeszy" (co mi się bardziej podoba) to jak nazwiemy ten element wystawiany przez siły centralne?
A może po prostu Żandarmeria Rzeszy byłaby częścią elementu centralnego, a lennicy niech sobie swoje formacje graniczne nazywają, jak chcą? Zależy też, czy byłyby one docelowo częścią kontyngentów, czy tylko poszczególnych gwardii lennych.
Cytat:Przeznaczeniem formacji byłby ochrona granic Rzeszy - taki odpowiednik KOP czy powojennego WOP czyli moim zdaniem jednak "Żandarmeria Graniczna"... z podziałem na formację "Rzeszy" i formacje lenników. No chyba, że to rozszerzymy na inne kwestie i wtedy "Żandarmeria Rzeszy" miałaby szersze kompetencje, w ogóle byłaby taką formacją pilnującą zarówno granic, jak porządku w Rzeszy. Wtedy moglibyśmy na emblematach umieszczać nazwy lenn (dla tej formacji wystawianej przez lenników) lub nazwy "regionów" stylu "Żandarmeria Rzeszy" - Polesie, "Żandarmeria Rzeszy - Anatolia"
Można i tak, tyle że w wolnych miastach mamy już de iure Milicje, które są częścią elementu centralnego. Rozumiem, że Żandarmeria Rzeszy pilnowałaby porządku na pozostałych terenach? W sumie jest to logiczne: wolność wolnego miasta polegałaby na tym, że ma wpływ na działanie miejscowej Milicji i nie podlega zasadniczo pod Żandarmerię.
W sumie wychodzi nam taki bajzel organizacyjny, jak w przedwojennym KOP-ie, który organizacyjnie podlegał pod dwa ministerstwa, GISZ i Sztab Główny. Proponuję zatem rozwiązanie następujące:
Żandarmeria Rzeszy - formacje przygraniczne i porządkowe, zarówno element centralny, jak i niektóre oddziały pochodzące z kontyngentów:
- Bataliony z nazwami pochodzącymi od miejscowości, będące częścią elementu centralnego (BŻRz "Prądnik", BŻRz "Wietrzeń" itp) wchodzące w skład elementu centralnego,
- Bataliony i mniejsze pododdziały pochodzące z kontyngentów lennych o analogicznej funkcji - w praktyce w ich skład wejdą głównie obecne Straże Graniczne Lisendorffu i Razorna, które w tej sytuacji musiałbyś, Rononie, wystawić jako kontyngent.
Ewentualnie możemy włączyć formalnie w skład Żandarmerii przyszłe Milicje wolnych miast, ale nie wiem czy to konieczne. Myślę, że lepiej powierzyć Żandarmerii Rzeszy zadanie ścisłej współpracy z gwardiami lennymi, a w szczególności z tymi ich elementami, których zadaniem jest pilnowanie porządku, oraz Milicjami w wolnych miastach, zwłaszcza że Gwardia Rzeszy jako taka może operować na terenie całej Rzeszy - a zatem także w lennach.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)