• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ze świata nauki...
Autor, tytuł, link do pierwotnego miejsca publikacji, kategorie (wielokrotny wybór), link do PDF-a w Kustoszu (od razu są wtedy wygenerowane miniaturki, nie ma sensu dublować mechanizmu w ramach nowego serwisu). Dodanie publikacji powinno zająć kilkanaście sekund. Kiedyś popełniłem taki serwis: http://sclavinia.sarmacja.org/ksiaznica/.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
Dwie moje inicjatywy na Uniwersytecie Rotryjskim:

1. Założyłem tam, podobnie jak w Bialenii, katedrę NPH i zagaiłem dyskusję nad kwestią rotryjskiej heraldyki świeckiej.
2. Pod wpływem dyskusji na Soborze Welijskim III posiedziałem przez kilka godzin w Tajnych Archiwach Welijskich i opracowałem spis osób, które w ostatnich latach otrzymały w Rotrii tytuły szlacheckie i arystokratyczne. Praca nad nim przypominała tę, którą odbębniłem przy okazji tworzenia wykazu odznaczonych bialeńskimi orderami i odznaczeniami.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Na Akademii Harlina w Westlandzie opublikowałem pracę na temat prehistorii mikroświata. http://www.zpviw.ct8.pl/forum/showthread.php?tid=652 zapraszam do lektury wszystkich ciekawych.
(-) Aleksander Novak
[Obrazek: SR-WESTLAND.png][Obrazek: antipixel_zpviw.png]
Trzeba koniecznie zainwestować w badania nad tym debilusem. Fascynujący przypadek.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Micro hornicus?  Big Grin

To powinno być motto naszego Uniwersytetu.
Staram się rozsyłać zaproszenie na CB po innych uczelniach i tak sobie myślę, że na wzór wykazu państw uznawanych moglibyśmy stworzyć taki roboczy wykaz uczelni potencjalnie partnerskich. Będzie można łatwo docierać z naszymi działaniami we właściwe miejsca.
Ametyst Faradobus

Dobry pomysł. Mam zrobić listę uczelni, które przyjdą mi do głowy?

Co do CB, w sumie myśmy nie zamknęli jeszcze poprzedniego, brakuje takiego podsumowania, bo tak właściwie pod koniec dyskusje się nieco rozlazły, zabrakło morału.
Tak, to prawda. Mi po prostu się nie zebrało na podsumowywanie, ale warto by takowe napisać i je gdzieś opublikować. W ogóle publikowałbym takie podsumowania każdej debaty w ramach CB (może w ramach periodyku o tej samej nazwie?).

Co do listy uczelni: wrzuć po prostu to, co Ci przyjdzie do głowy. Ja zbiorę i opublikuję w takiej formie, aby było przyjemne dla oka i przejrzyste.
Ametyst Faradobus

W Czesnoradzie zaproszono mnie do współpracy przy układaniu podstawy programowej do szkół podstawowych. Z historią z pomocą tow. Drenina się uporałem.
Lista tematów (całość uproszczonej podstawy programowej wydamy wkrótce w jakimś ładnym pdfie, ale jak ktoś chce się od razu zapoznać, to jest porozrzucana po całym wątku) znajduje się tutaj: https://muratyka.nordata.pl/forum/index....mment=7394
Oczywiście może się okazać, że jakieś istotne państwo albo wydarzenie pominąłem, podręczników do historii powszechnej mikroświata nie ma, więc musiałem opierać się na swojej pamięci i szperaniu po internetach. Wiele rzeczy ująłem skrótowo, ale to celowo - jest to podstawa do szkół podstawowych, a nie sylabus akademicki.

Teraz mam zająć się filozofią/mikrozofią i tu jest problem jeszcze większy niż z historią. Wstępnie wymyśliłem takie tematy do opracowania, ale liczę na Waszą krytykę i kontrpropozycje: https://muratyka.nordata.pl/forum/index....mment-8415
Mam wrażenie, że subiektywizm jest duży, ale niezawiniony, ja po prostu nie znam za wielu mikrozofów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości