• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielkie Kniaźstwo Jaruzelimy
Polecam zamiast szyszek kasztany. Zwłaszcza takie zdrowe, slowiańskie - lechickie a nie te zepsute zachodnie, francuskie.
Dodatkowo mam pytanie jak władze reagują na rozpanoszoną wśród zepsutej młodzieży obyczajność tworzenia (nie)śmisznych obrazków z patronem i nazywania go zbroniarzem wojennym?
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Ojcowskim pouczeniem: pytamy takich czy dumni są z siebie, czy zdają sobie sprawę z tego, co robią i czy mają rozum i godność człowieka. Mogą sobie obrażać tych co na to zasłużyli sobie, ale nie naszego Generała Polaka naszego rodaka wielką osobę, i tak wyjątkowa i ważną bo to nie jest ktoś tam taki sobie że mogą go sobie wyśmiać bo tak im się podoba.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Z okazji 13 grudnia, poza brakiem Teleranka, mam też specjalny dar dla mieszkańców i gości Jaruzelimy w postaci mapki lenna. W większej rozdzielczości można ją obejrzeć tutaj, a tymczasem nakazałem rozwiesić ją w najważniejszych punktach na terenie baronii:

[Obrazek: 85_13_12_19_11_29_34.png]
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Moją tymczasową rezydencją na Polesiu jest dworek w Trzecinach, ale to oczywiście nie jest rozwiązanie długotrwałe, zwłaszcza że napalić tam to skaranie sternikowskie z tym piecem. Postanowiłem zatem wybudować sobie tu nową, wspaniałą rezydencję. Powstanie ona nad Jeziorem Jaruzelimskim, a konkretnie na jego południowo-wschodnim brzegu. Budowa ruszy już na dniach!
Ametyst Faradobus

Wszystkie trzydzieści folwarków, które otrzymałem dziś od Prezydenta postanowiłem zmaterializować w Jaruzelimie, która w związku z tym została podniesiona do rangi margrabstwa. Niedługo opublikuję plan rozbudowy majątku, w którym powoli stawiać będziemy na obróbkę drewna. Powstanie zatem co najmniej kilka nowych tartaków.
Ametyst Faradobus

Rusza wielka budowa nowych folwarków w Jaruzelimie. Będą one miały bardzo różną formę - od typowych gospodarstw rolnych po zakłady przemysłowe i manufaktury. Łącznie powstanie ich, jak już wspomniałem, trzydzieści. W sporej mierze wykorzystamy istniejące tu, opuszczone budynki, które po remoncie staną się podstawą nowych folwarków.

Docelowo powstaną tu:

- 4 przystanie rybackie (w pobliżu Kurowa oraz nad j. Jaruzelimskim),
- 2 manufaktury zbrojeniowe produkujące broń dla piechoty,
- zakłady produkcji maszynowej,
- 6 tartaków,
- 8 gospodarstw rolnych,
- 4 miejsca wydobycia torfu,
- browar,
- bimbrownia,
- hodowla strusi,
- papiernia
- elektrownia.

Docelowo też wszystkie folwarki, zarówno tu jak i w Mechanicach, zostaną oddane pod zarząd Kompanii Faradobusów w ramach kilku fachowych film branżowych, takich jak Manufaktury Zbrojeniowe Faradobusów, Gospodarstwa Rolne Faradobusów czy Gospodarstwa Leśne Faradobusów, ale o tym za jakiś czas.

[Obrazek: z21668925Q,Stary-Wielislaw.jpg]
Ametyst Faradobus

A jakiś kościół wybudujecie, Towarzyszu Lwie Wolnogradu?
Już prędzej cerkiew, a najchętniej Dom Tez. Ewentualnie też zielony meczet.
Ametyst Faradobus

Folwarki nadal są oczywiście w fazie budowy, niemniej zdążyłem już nanieść je na nową mapę margrabstwa, z która możecie się już zapoznać. Będzie sprzedawana w pakiecie ze świętym bobrazkiem po kolędzie z moim wizerunkiem:

[Obrazek: 85_10_01_20_12_22_20.png]
Ametyst Faradobus

Większość folwarków zaczęła już działać. O niektórych możecie sobie poczytać w siedzibie Kompanii Faradobusów, gdzie niedawno opisałem część oddziałów - rolniczy i "Zarządzanie". Do nich należy spora część wspomnianych folwarków. Powoli postępuje też budowa mojej rezydencji nad jeziorem Jaruzelimskim. Szukam dla niej jakiejś fajnej nazwy - robocza to Zamek Jaruzelima, Twierdza Stobnica albo Święty Gród Ametysta. Będzie to sporej wielkości kwatera, do której docelowo przeniesie się też część oddziałów Bojówek.

[Obrazek: 436edd475a6d7b2292b0361872ad3cc8,750,0,0,0.jpg]
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości