• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1. Projekt / Wniosek Wniosek o ratyfikację traktatu z Leocją
Za.
Za

ZA.
Kończę głosowanie.

Głosowało 6 osób, wszyscy byli za, Zgromadzenie traktat ratyfikowało.

Prezydent chyba podpisywać nie musi (podpis jest na traktacie), a Rada Republiki ma 48 godzin na weto.
Wtrącę się w kwestii formalnej - w RB zgodnie z prawem zwyczajowym ratyfikacji umów międzynarodowych dokonuje parlament (obecnie ZN). Jest to inne rozwiązanie, niż w przykładowej Polsce w nieistniejącym realu (nieistniejącym tak jak seks), gdzie sejm wyraża zgodę na ratyfikację, a nie ratyfikuje traktat (zgoda ta jest zreszta wymagana tylko w enumeratywnie wskazanych przypadkach). Mniejsza jednak z tym realem. Ratyfikacja podejmowana jest w uchwale, nie w formie ustawy. Zgodnie z Konstytucją Prezydent podpisuje tez uchwały (jak dla mnie to bzdura, no ale stoi to tam jak byk - jak zmienialiśmy konstytucję, to zapomniałem zwrócić na to uwagę). Niemniej, uważam ze prezydent w tej sytuacji musi podpisać uchwałę, działając tu raczej jako przewodniczący ZN. Nie przysługuje mu w tym zakresie weto. Radzie Republiki też zresztą nie, bo stosuje się je wyłącznie do ustaw.

Wiec trzeba sporządzić ładna uchwałę z orłem u góry i prezydent musi ja podpisać i opublikować w biuletynie.

Karol Medycejski napisał(a):Wiec trzeba sporządzić ładna uchwałę z orłem u góry i prezydent musi ja podpisać i opublikować w biuletynie.
Mam nadzieję, że coś takiego uznasz za wystarczające.
No jasne, wystarczy jedno zdanie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości