• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Demobil
Ametyst Faradobus napisał(a):A czy macie może na składzie jakieś niewykorzystywane myśliwce i śmigłowce? Przejrzałem właśnie asortyment mojej eskadry i doszedłem do wniosku, że warto by było ją rozbudować i zmodernizować.
Ale dla Twojej Gwardii czy Gwardii Rzeszy? A jak dla Twojej to do "użytku wewnętrznego" czy jakom kontyngent do Gwardii Rzeszy?

Śmigłowce nie stanowią problemu - proponuję HA-3D czyli takie jak u mnie w gwardii i takie jakie przekazuję obecnie dla Ludowej Gwardii Dżamahiriji.

Natomiast co do kwestii myśliwców to pytanie o miejsce w gwardii lennej. Jeżeli do użytku w Twojej gwardii to przy tytule Para masz możliwość użytkowania sprzętu w klasie "bojowe samoloty odrzutowe o dopuszczalnej masie startowej do 10 ton", a jeśli jako kontyngent to "oczko wyżej" czyli do 15 ton.

W pierwszej grupie czyli do 10 ton, to z typowym myśliwcem (z okresu przyjętego dla gwardii czyli lata 70-te czy 80-te) będzie problem - co najwyżej będą to samoloty szkolno-bojowe, które taką rolę mogę pełnić czyli np. FT-5 (takie jak u mnie w 3 GL) lub AT-326K (takie jak kontyngentowym pułku Gwardii Lisendorff).

Jeżeli do kontyngentu to w zasadzie dwa typy wchodzą w grę czyli F-1A (mamy je w jednostkach szkolnych SP, są w mojej gwardii... ale na zapasach ich nie ma (bo wycofane z jednostek liniowych SP poszły do OSSP), trzeba by wyprodukować w RAT) lub AT-4 (są w mojej gwardii, trochę w szkoleniu MW RB i trochę na Wyspach Przyjaźni). Jednak jest ich trochę na zapasach SP bo swego czasu służyły zarówno na Anatolii, jak i na wszystkich lekkich lotniskowcach i okrętach lotniczo-desantowych MW RB - zostały zastąpione przez F-12.
Chodzi mi o siły gwardii lennej do wewnętrznego użytku. W tej sytuacji chętnie przygarnąłbym z 10 sztuk FT-5, ze dwa AT-326K i trzy albo cztery śmigłowce.

A przy okazji - czy masz może jakiś specjalistyczny sprzęt saperski na zbyciu?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):A przy okazji - czy masz może jakiś specjalistyczny sprzęt saperski na zbyciu?
Ale o jaki konkretnie chodzi? Sprzęt inżynieryjny? Choćby buldożery opancerzone...

[Obrazek: emuYwDJ.png]

Sa też pojazdy techniczne na podwoziach czołgowych, również nadają się do prac inżynieryjnych. Jeżeli chodzi o pojazdy dla saperów zajmujących się materiałami wybuchowymi to zasadniczą są to typowe transportery opancerzone (typów używanych przez inne poddziały w danej formacji), posiadające odpowiednie wyposażenie wnętrza pojazdu.

Ametyst Faradobus napisał(a):W tej sytuacji chętnie przygarnąłbym z 10 sztuk FT-5, ze dwa AT-326K i trzy albo cztery śmigłowce.
A masz juz opracowany jakiś znak rozpoznawczy?
A to będę potrzebował z 10 sztuk BTR-80 albo czegoś podobnego. Co do znaku rozpoznawczego to jak dotąd mam tylko główne logo BFK w formie chorągwi, ale można pomyśleć nad czymś prostszym z przeznaczeniem dla latających (i może zarazem dla morskich).
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):A to będę potrzebował z 10 sztuk BTR-80 albo czegoś podobnego.

No, ale przecież "coś podobnego" już masz... swego czasu wziąłeś 15 sztuk CVW-3B-IFV (realowy SKOT-2AP)

[Obrazek: wpdsRth.png]
Kołowe transportery opancerzone CVW-3A-IFV (z prawej) i CVW-3B-IFV (z lewej).[/align]

Ja bym sobie nie komplikował logistyki... i wziął takie same lub CVW-3A-IFV (ze starszego typu, mniejszą wieżą czyli realowy SKOT-2A), bo możliwość zwalczania celów powietrznych raczej saperom niepotrzebna.

Ametyst Faradobus napisał(a):Co do znaku rozpoznawczego to jak dotąd mam tylko główne logo BFK w formie chorągwi, ale można pomyśleć nad czymś prostszym z przeznaczeniem dla latających (i może zarazem dla morskich).
.

Dla morskich to przecież masz swoją banderę...

A co do znaku to niebieski jest jasnym wyborem, jaki drugi element? Bo na tej chorągwi masz czerwony, a w banderze (której elementem jest flaga lenna) masz taki żółto-pomarańczowy. Trzecim kolorem może być biały (choć mogę wystarczyć też dwa kolory). Jakieś preferencje co do figury geometrycznej?

W zasadzie znak lotniczy powinien być prosty i wyraźny (z przyczyn praktycznych robienia malowań do samolotów w simie - raczej symetryczny w osi pionowej oraz bez dribnych elementów... które będą nieczytelne gdy trzeba to zmniejszyć do rozmiarów kilkudzisięciu pxs) oraz tak jak to jest w realu bazować na "barwach narodowych" (w tym przypadku barw lennych).

Dla przykładu:

[Obrazek: 3_01_06_21_8_45_33.png]

Ta czarna obwódka to taki przykład, dodatkowego uczynienia znaku widocznym, jeżeli zostałby pomalowany na jasnym tle, które powodowałoby nieczytelność koloru żółto-pomarańczowego. Oczywiście można zastować inne proporcje kolorów i np. ten zewnętrzny może być grubszy. Obejrzyj sobie realowe znaki i daj mi jakąś podpowiedź, jaki wzór się Tobie najbardziej podoba...
Cytat: Ja bym sobie nie komplikował logistyki... i wziął takie same lub CVW-3A-IFV (ze starszego typu, mniejszą wieżą czyli realowy SKOT-2A), bo możliwość zwalczania celów powietrznych raczej saperom niepotrzebna.

A racja, to po prostu bym wziął dodatkowe, bo potrzebuję do formowanej właśnie kompanii.

Co do znaków powietrznych to mam taki pomysł, aby utrzymać konsekwencję i przyjąć znak w tym samym kształcie co znak SP RB. Jednocześnie moglibyśmy na tej zasadzie wprowadzić oznaczenie dla samolotów Gwardii Rzeszy i Gwardii Dżamahiriji.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Co do znaków powietrznych to mam taki pomysł, aby utrzymać konsekwencję i przyjąć znak w tym samym kształcie co znak SP RB. Jednocześnie moglibyśmy na tej zasadzie wprowadzić oznaczenie dla samolotów Gwardii Rzeszy i Gwardii Dżamahiriji.
Akurat właśnie pieciokąta nie proponowałem, bo chciałem zachować jednak odrębność znaków "prywatnych armii" czyli gwardii lenników od państwowego znaku stosowanego w SP RB. W przypadku mobilizacji gwardii i tak znaki na samolotach trzeba przemalować, bo znaki państwowe musza być identyczne, a nie podobne.

Ponadto w innych lennach znaki rozpoznawcze już istnieją... zostały przyjęte już dość dawno, w początkach tworzenia gwardii. Znak dla Rzeszy tez został ustalony i zatwierdzony, a swego czasu przyjęto też znak dla Dżamahiriji.

[Obrazek: 3_02_06_21_6_10_53.png]

Niektóre znaki mają odmiany z obwódkami, stosowanymi w przypadku malowania na powierzchniach, na których by się zlewały (zabieg powszechnie stosowany tez w realu). Jak wspomniałem w czasie mobilizacji znaki lenne trzeba bedzie zmienic na znaki SP RB, stosowane zamiast oznaczen lennych (anologicznie zamiast znaków Rzeszy i DB). Na samolotach cywilnych, które zostana zmobilizowane również trzeba nanieść znaki SP RB (to ostatnie znane z reala... w dawnych czasach, jeszcze PRL-u, gdy przewidywano mobilizowanie samolotów cywilnych nawet mieliśmi na ZN szablony i zapas farby do namalowania na nich szachownic). Znaki lenne mogą wtedy pozostać jako niewielkie i namalowane gdzieś dodatkowo - tak jak to jest w przypadku kontyngentów lenników w Gwardii Rzeszy, gdzie samoloty mają oznakowanie Rzeszy z niewielkimi znakami lennymi, malowanymi zwykle pod kabiną (też znane z reala np. w czasie DWS gdy w UK tworzono formacje lotnicze złożone z obcokrajowców z krajów okupowanych np. PSP).

No cóż... w Marynarce Wojennej jest łatwiej... bo po prostu w chwili mobilizacji na okrętach gwardii lennych wywiesza się banderę MW RB, zamiast lennej czy bandery Rzeszy. Te drugie mogą gdzieś też wtedy wisieć jako niewielkie i dodatkowe.
O cholera, faktycznie zapomniałem że już je wprowadzaliśmy i chyba nawet sam to podpisywałem. No cóż, skleroza nie boli. Ja bym się w tej sytuacji najchętniej wzorował na Venomanii z zastąpieniem zielonego niebieskim. Tak będzie najprościej.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):No cóż, skleroza nie boli.
Ależ boli... jest to przypadłość, przy której strasznie nogi bolą - znam z autopsji.

Ametyst Faradobus napisał(a):Ja bym się w tej sytuacji najchętniej wzorował na Venomanii z zastąpieniem zielonego niebieskim. Tak będzie najprościej.

Nawet zamierzałem to zasugerować... swego czasu przyjąłem trójkąt jako figurę charakterystyczną dla Półwyspu Lisewskiego i stąd Razorno i Lisendorff ma znak w tym kształcie. Natomiast "kokarda" może być wyróżnikiem lenników na Anatolii... a więc pasuje.

Zasadniczo znak zrobiłem wczoraj - kształt i proporcje jak znak Venomanii, kolory wzięte z flagi Twojego lenna, a dokładniej to skopiowałem z bandery.

[Obrazek: 3_02_06_21_1_42_24.png]

Komplet poprawiony (tak na szybko, ale wystarczy)...

[Obrazek: 3_02_06_21_1_48_31.png]
Dzięki! Wrócę z inspekcji w sklepie to ustanowię.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości