• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Budowa stolicy lenna
Jeszcze zobaczymy, w głowie mam parę nazw na gwardię lenna. Myślałem też między innymi nad: Siłami Samoobrony Vistokii, Vistocka Gwardia Narodowa, Vistockie Zbrojne Oddziały Ochrony, Gwardia Stalowa.

Ale pożyjemy zobaczymy. Wink 
[Obrazek: FlYScNM.png]
Kniaź Vistokii w dzisiejszym dniu nadał herb Żwardoniu.

[Obrazek: LaoY40R.png]
W dniu dzisiejszym w Żwardoniu rozpoczęto prace nad budową Świątyni, która ma zrzeszać tutejszą ludność. Ludy Vistockie wyznają synkretyczną religię, w której skład wchodzą wierzenia Chrześcijańskie, Nordyckie oraz tutejsze Bialeńskie, natomiast same świątynie swym wyglądem przypominają te występujące w obrządku welijskim kościoła rotryjskiego.

Mieszkańcy vistokii, czyli tak zwani batawowie bialeńscy, brodryjscy etc. inaczej nazywani vistokijczykami wyznają religię bardzo zbliżoną zarówno do Rotriokatolicyzmu (obrządek welijski), a zarazem do wierzeń Nordyckich (wywodzących się z Batawii), uzupełniają je natomiast wpływy Bialeńskie, w postaci Ahury Mazdy. Wiara vistocka charakteryzuje się politeizmem, co w wierzeniach chrześcijańskich jest raczej niespotykane, a głównym Bogiem panteonu Verdan (odpowiednik Nordyckiego Odyna). Verdan jest ojcem stworzycielem całego Polinu i wszystkiego co go otacza, ma dwóch synów Ihra (odpowiednika Jezusa) oraz Ahruda (odpowiednika Ahura Mazdy). Chociaż są oni wzorcami synów Verdana, różnią się od swoich pierwowzorów z religii, z których się wywodzą, bowiem Ihra jest boskim "felczerem", który wg. mitów leczył chorych i wskrzeszał zmarłych, natomiast Ahruda jest patronem nauki, mity mówią, że jest nawet mądrzejszy od ojca stworzyciela.

Poniżej zdjęcie planowanej budowli, która zawiera bardzo dużo cech obrządku welijskiego Kościoła Rotryjskiego. 
[Obrazek: Main_Cathedral_of_the_Russian_Armed_Forces_Patriot.jpg]
Uważaj, żeby nie pojawiać się w najbliższym czasie w Rotrii, bo spalą Cię na stosie.  Big Grin
Cóż, trzeba uważać jaki kierunek wybiera się na wakacje. Wink
W Vistokii Kniaź wybrał melodię hymnu. Teraz czeka praca nad słowami, do niej.

Ja wolę to: https://www.youtube.com/watch?v=K4bE9gtbltM
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ostatnio pewien Sarmacki marszałek (w sumie emerytowany), a zarazem herold Jego Książęcej Mości zaraził mnie ponownie Koreą Północną oraz hymnem partii robotniczej. W sumie nie trudno było mnie rozkochać w melodii partii, bo co by nie mówić jest cudo.
Czemu zraził?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Nie bez powodu Koreę Północną nazywa się ostatnim bastionem logiki sakralnej. Wink
https://xportal.pl/?p=1628

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości