04-12-2021 18:02
Czemu akurat w ten sposób? Jednak lepiej by było, gdyby Jerzy zmieścił się cały w kole razem ze smokiem, a na każdym ramieniu można by było dodać bukwy od nazw Imperium Brodryjskiego i Świętego Jerzego.
|
Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych
|
|
04-12-2021 18:02
Czemu akurat w ten sposób? Jednak lepiej by było, gdyby Jerzy zmieścił się cały w kole razem ze smokiem, a na każdym ramieniu można by było dodać bukwy od nazw Imperium Brodryjskiego i Świętego Jerzego.
04-12-2021 18:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2021 18:05 przez Ametyst Faradobus.)
Bo ten konkretny Jerzy jest raczej taki podłużny, trudno byłoby go całego zmieścić w kole estetycznie.
A bukwy to akurat na trzy: Б[родрия]
Свт Г A tu ogon smoka
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
04-12-2021 18:05
A nie lepiej będzie zrobić krzyż dwuramienny - taki jak stosowany na tarczach tego Jerzego? Machnę go od podstaw, tylko dajcie mi czas... w sobotę to ja się akurat oddaję alkoholowej rozpuście. Ale mogę coś pokombinować...
04-12-2021 18:05
W sumie dobry pomysł, ale Jerzego będzie trzeba zrobić bardziej wypukłego, żeby był sens nachodzenia na dolną część Krzyża.
04-12-2021 18:06
Kwestia jest taka, że dwuramienny jest domeną świata łacińskiego, a Brodria to tradycja wschodniochrześcijańska.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
04-12-2021 19:48
(04-12-2021 18:06)Ametyst Faradobus napisał(a): Kwestia jest taka, że dwuramienny jest domeną świata łacińskiego, a Brodria to tradycja wschodniochrześcijańska.A tak po ludzku.. bo ja tam się nie znam na tych całych zabobonach chrześcijańskich. Napiszesz to czytelnie i dla prostych ludzi, takich co to się tymi pedofilami (czyli chrześcijańskimi klechami... i ich poplecznikami) brzydzą....
04-12-2021 20:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2021 20:04 przez Ametyst Faradobus.)
No że jak jest plus z równymi ramionami to jest bardziej po prawosławnemu (czyli tam, gdzie czarownik ma brodę i czapkę z obrazkami), a taki z jednym ramieniem dłuższym, a drugim krótszym to raczej łacinnicy* (choć to nie ścisła reguła).
*łacinnicy to ci od papieża, gdzie czarownik nosi czapkę w kształcie pieroga prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
05-12-2021 04:21
Nawiązując do innego wątku na forum ws. odznaczeń, przeszukałem stare forum Bialenii i znalazłem Akt Dumy Bojarów ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego.
Zgodnie z ww. aktem w Brodrii kiedyś obowiązywały następujące odznaczenia: 1. Order Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego (4 klasy) - Najwyższe Odznaczenie Państwowe; 2. Order Dynastii Dostojewskich (3 klasy) - przyznawany za zasługi w różnych dziedzinach; 3. Order Carycy Aleksandry I Izabeli (3 klasy) - przyznawany za zasługi w dziedzinie rozwoju regionów Carstwa Brodrii; 4. Ordery Wojskowe: Order Iwana - przyznawany za zasługi w Wojskach Lądowych, Order Tomasza - przyznawany za zasługi w Marynarce Wojennej, Order Aleksandra - przyznawany za zasługi w lotnictwie; 5. Order Cara Mikołaja I (3 klasy) - przyznawany za zasługi w dziedzinie wojskowości. 6. Order Sportowców (3 klasy) - przyznawany jest obywatelom i osobom zagranicznym za zasługi w dziedzinie Sportu; 7. Order Gospodarza Brodrii (3 klasy) - przyznawany jest obywatelom i osobom zagranicznym za zasługi w dziedzinie Gospodarki. Myślę, że większość z nich możemy zachować. Osobiście z wiadomych względów nie ustanawiałbym orderu Dynastii Dostojewskich oraz orderu Carycy Aleksandry I Izabeli.
05-12-2021 10:12
Możecie zastosować rozwiązanie, które ja sam wprowadziłem w ZSKHiW: przekazać prawa do tych orderów potomkom.
![]()
05-12-2021 11:12
To znaczy? Możesz rozwinąć swoją myśl?
|