• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Święto Republiki 2022] Konkurs Kuratorski
Powinienem dołożyć jeszcze komplet numerów gazety o tej samej nazwie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Dzień dobry,
Szanowni Państwo, ja tu dosłownie na moment, bowiem jest konkurs, jest sztuka, a nie pojawił się żaden przykład sztuki amatorskiej. Toteż oto ukazuję dzieło z Amatorii (Westland, Insulia) - Królik autorstwa Jæna Bæüwæna! 
Jest to dzieło niewątpliwie wybitne - pozwolę sobie przytoczyć opinie ojczystych krytyków: "Tragedia", "Dramat", "Anomalna zawartość tragikomizmu". Farba na dziele jeszcze w pełni nie wyschła, albowiem zostało stworzone przez autora na potrzeby II Międzynarodowego Festiwalu Paździerzu odbywającego się w ubiegłym miesiącu.
Choć pan Bæüwæñ nie jest przedstawicielem malarstwa abstrakcyjnego, obraz można interpretować na wiele sposobów. Optymistyczni znawcy uznają je za pochwałę współczesnego dobrobytu panującego w kraju, dzięki któremu każdy mieszkaniec Amatorii może być królem (żyć jak król?) i ubierać się równie elegancko jak przedstawiony jegomość. Co bardziej pesymistyczni obserwatorzy wskazują jednak na wpływy tradycyjnego amatorskiego antymonarchizmu i egalitaryzmu, traktując dzieło jako kpinę z ustroju, a może i z wszelkiej władzy, ukazując jej przedstawicieli karykaturalnie jako nowych przedstawicieli "kasty koronowanej". Istnieje jeszcze wiele innych interpretacji, dzieło to daje bowiem spory potencjał pod nie i materiał do rozważań, ja natomiast przedstawiłem ich zaledwie ułamek. Toteż bez zbędnego przedłużania, prezentuję państwu - oto i Królik!

[Obrazek: blank_tradingcard_163.jpg]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości