02-06-2019 00:38
Whooy knows. Ale wiadomo za to, kto jest, a raczej był, Marzeną Kipiel-Sztuką.
|
I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika]
|
|
02-06-2019 06:56
Z tym lwem to nie jest to zły pomysł, ale że tego symbolu używa chyba z połowa podmiotów, które mają herby musiałby się on jakoś wyróżniać. Z kształtów mi się osobiście podoba lew Romanowiczów halickich.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
02-06-2019 10:17
Cytat:Z tym lwem to nie jest to zły pomysł, ale że tego symbolu używa chyba z połowa podmiotów, które mają herby musiałby się on jakoś wyróżniać. W wolnej chwili postaram się coś pokombinować... na razie byłem zajęty tworzeniem pełnej symboliki dla mojego lenna. Herb był... ale potrzebowałem flagi lenna, flagi Gwardii Lennej, symboliki do umieszczania np. na statkach powietrznych gwardii itd. jak mi Bajtuś w galerii zatwierdzę to wrzucę do działu i pomyślę nad czymś dla Rzeszy.
02-06-2019 10:37
To w międzyczasie zbierajmy pomysły, ale herb lub godło wydają mi się najpilniejszą potrzebą. Ja z kolei na dniach postaram się przedstawić projekt zestawu insygniów.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
02-06-2019 10:41
Proponuję ustalić pewne kwestie zasadnicze, zanim się przystąpi do zabawy programami graficznymi:
1. Kolorystyka - która będzie zastosowana zarówno na fladze, jak i godle. 2. Symbolika - w większości na godle, ale jeden z symboli uznanych za główny można zastosować na fladze. Generalnie moim zdaniem godło nie może być przekombinowane... może oczywiście zawierać kilka symboli, ale to musi być czytelne i się z czymś kojarzyć. Flaga powinna być jeszcze prostsza - powinna byc identyczna kolorystycznie jak godło oraz mieć jeden z symboli (w odpowiednio prostej formie) jako element dodatkowy.
02-06-2019 10:51
Mi się wydaje słuszna koncepcja z purpurowo-zieloną kolorystyką, aczkolwiek nie wiem czy np. zielony lew na purpurowym tle będzie dobrze wyglądał. Może lepszy byłby np złoty lew na purpurowo-zielonej tarczy.
![]()
02-06-2019 11:14
Cytat:Mi się wydaje słuszna koncepcja z purpurowo-zieloną kolorystyką, aczkolwiek nie wiem czy np. zielony lew na purpurowym tle będzie dobrze wyglądał. Kolorystyka lwa to sprawa odrębna... w zasadzie użyty do tego kolor jest determinowany użytym podkładem - po prostu musi to być wyraźne. Zobacz na godło Razorna... ryba jest biała, bo ten kolor wygląda najlepiej na niebieskim tle. Znowu gdyby robić coś na podkładzie jasnym - to trzeba użyć kolorów ciemnych. OK - czyli główne kolory to purpura i zieleń bialeńska. Co do tego jesteśmy zgodni... Jesteśmy też zgodni co do jakiegoś symbolu lwa - kolor złoty czyli w sumie żółty w odpowiednim odcieniu będzie dobrze wyglądał zarówno na podkładzie z czerwieni, jak i zieleni. Jakie jeszcze symbole miałyby się znaleźć na godle? Jaki jest preferowany kształt tarczy? Czy można użyć dodatkowego koloru w postaci pasa rozdzielającego czerwień i zieleń?
02-06-2019 11:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2019 11:49 przez Ametyst Faradobus.)
Cóż, nasz lew musi się czymś wyróżniać. Może dać mu jakieś dwa symbole oznaczające lenna i wolne miasta? Gdyby tak na przykład w szponach trzymał miecz, a na głowie miał coronę muralis...
W ogóle co do kolorystyki to skojarzył mi się herb Wysokiej Porty. Fajny herb miało też Królestwo Egiptu. prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
Co do kolorystyki OK... ale jako herb to przerost formy nad treścią. Herb powinien być stosunkowo prosty i wymowny - dlatego nie tak łatwo go wykombinować w sensem.
02-06-2019 13:49
Dlatego ja też najpierw proponuję wymyślić godło, później herb, a na końcu flagi, proporce i herb wielki.
![]() |