To dla mnie to się podoba. W ogóle powoli kształtuje nam się dosyć spójna i ciekawa sytuacja z podziałem na "element centrany" i kontyngenty lenne, gdzie ten pierwszy jest co do zasady nowocześniejszy i nieco bardziej współczesny, a kontyngenty lenników mają charakter pomocniczy i dysponują mniej zaawansowanym i mniej śmiercionośnym sprzętem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Cytat:W ogóle powoli kształtuje nam się dosyć spójna i ciekawa sytuacja z podziałem na "element centrany" i kontyngenty lenne, gdzie ten pierwszy jest co do zasady nowocześniejszy i nieco bardziej współczesny, a kontyngenty lenników mają charakter pomocniczy i dysponują mniej zaawansowanym i mniej śmiercionośnym sprzętem.
Choć aby to ze sobą współgrało to z nowoczesnością nie będziemy przesadzać... Nowoczesna i całkowicie współczesna to jest nasza regularna armia.
Np lennicy mają samoloty z lat 40-tych (no jedyny Andrzej ma nowocześniejsze... z racji tytułu) - To moim zdaniem Gwardia powinna wyglądać tak jak to swego czasu wymyślił Andrzej, a ja to dostosowałem do możliwości i dopracowałem. Czyli sprzęt używany jeszcze do lat 70-tych, ale niekoniecznie już wtedy najnowocześniejszy... Bo moim zdaniem robienie kopii naszych SZ RB to trochę mija się z celem.
Takie luźne propozycje... lennicy mają samoloty pokładowe, ale nie mogą mieć porządnego lotniskowca floty - no to jednym z elementów spinającym powinien być lotniskowiec - typu Essex, służyły do lat 70-tych, a niektóre (ale zdeklasowane) do 80-tych. Eskadry lenników mogłyby na nim rotacyjnie stacjonować.
Oczywiście mogę zrobić też jakiś element pośredni... tyle, ze już w innym programie i nie będzie mógł działać wspólnie z tym co mają lennicy, ale za to będzie mógł współdziałać z naszymi SZ - co też może być ciekawym pomysłem. Zresztą niektóre elementy będą mogły działać "w obie strony"... bo maszyny są w obu programach. Np. jeżeli jako tłokowy damy w GR F-551M4 (czyli realowy P-51/F51D) to można go zrobić w obu programach (bo w obu mam). ITP.
Kwestia do pokombinowania...
19-10-2019 19:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2019 19:03 przez Ametyst Faradobus.)
Brzmi to całkiem do rzeczy. Zakładam, że gwardie lenników składać się będą zarówno z "w miarę nowoczesnych" oddziałów przeznaczonych na kontyngenty, jak i z niekiedy bardziej oryginalnych jednostek przeznaczonych do służby w granicach danego lenna. Jeśli komuś będzie się marzył oddział muszkieterów albo szwadron husarii to bardzo proszę, ale raczej nie będzie go wystawiał do służby w GR. Ja sam przeznaczę do niej raczej nowoczesny batalion zmotoryzowany, a nie oddział konny czy drużyny wartownicze, które pilnują moich wsi i folwarków.
W ogóle można by wydać jakiś okólnik, strategię rozwoju Gwardii, który zarazem będzie czymś w rodzaju wskazówek dla lenników budujących własne gwardie lenne i planujących włączyć się w działanie GR. Określilibyśmy tam wymagania i oczekiwania.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Czy zatem mam myśleć o pracach nad projektem ustawy regulującej działalność Gwardii?
Ametyst Faradobus
Pozwalam sobie zatem przedstawić Wysokiemu Sejmowi roboczy projekt ustawy o Gwardii Rzeszy.
Cytat:USTAWA O GWARDII RZESZY BIALEŃSKIEJ
Art. 1.
1. Gwardia Rzeszy Bialeńskiej, zwana dalej Gwardią Rzeszy, jest formacją wojskowo-porządkową działającą w Rzeszy Bialeńskiej na mocy Ustawy Parlamentu Republiki Bialeńskiej z dnia 27 lipca 2019 roku o Gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej, a także w oparciu o przepisy Ustawy Parlamentu Republiki Bialeńskiej o gwardiach lennych.
2. Misją Gwardii Rzeszy jest troska o porządek na terytorium Rzeszy Bialeńskiej, egzekucja prawa centralnego i lokalnego oraz obrona granic Republiki Bialeńskiej i Rzeszy Bialeńskiej, a także wykonywanie innych zadań powierzonych jej przez władze Republiki Bialeńskiej i Rzeszy Bialeńskiej.
3. Gwardia Rzeszy współpracuje w zakresie swoich zadań z Siłami Zbrojnymi Republiki Bialeńskiej, szczególnie w przypadku działań poza terytorium Rzeszy Bialeńskiej.
4. Służba w Gwardii Rzeszy jest służbą ochotniczą.
Art. 2.
1. Na czele Gwardii Rzeszy stoi Lew Wolnogradu jako Najwyższy Dowódca, który w tym zakresie podlega Dowódcy Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej.
2. W stosownych przypadkach Lwa Wolnogradu w spełnianiu obowiązków Najwyższego Dowódcy może permanentnie zastępować powołany przez niego Wyższy Dowódca.
3. Organem wspomagającym Najwyższego Dowódcę jest Sztab Gwardii Rzeszy, w którego skład wchodzą dowódcy samodzielnych jednostek elementu centralnego oraz lennicy, których kontyngenty pełnią służbę w Gwardii Rzeszy.
4. Najwyższy Dowódca ma prawo także powołać do Sztabu Gwardii Rzeszy dodatkowe osoby odpowiedzialne za poszczególne aspekty funkcjonowania Gwardii Rzeszy.
Art. 3.
Gwardia Rzeszy składa się z elementu centralnego oraz kontyngentów wystawianych przez lenników.
Art. 4.
1. Element centralny składa się z jednostek wojskowych i porządkowych podległych bezpośrednio Najwyższemu Dowódcy, który tworzy je i likwiduje, a także powołuje i odwołuje ich dowódców. Jednostkami wojskowymi mogą być zarówno oddziały i związki taktyczne reprezentujące jeden rodzaj wojsk, jednostki pograniczne, jak i bazy składające się ze związków taktycznych, oddziałów i pododdziałów reprezentujących różne rodzaje wojsk. Ponadto status samodzielnej jednostki może posiadać okręt morski.
2. W skład elementu centralnego mogą wejść także jednostki porządkowe, noszące nazwę Milicji, powoływane na wniosek władz wolnych miast Rzeszy Bialeńskiej i działające na ich terenie. W tym przypadku dowództwo nad nimi powierza się Komendantowi - zwyczajowo osobie pełniącej najwyższą lub inną właściwą funkcję w ramach władz wolnego miasta.
Art. 5.
1. Kontyngenty lenników składają się z wybranych przez nich jednostek (związków taktycznych, oddziałów lub pododdziałów) wchodzących w skład podległych im gwardii lennych. W uzasadnionych przypadkach ze szczególnym uwzględnieniem stanu wojny lub zagrożenia Najwyższy Dowódca ma prawo zażądać od lennika wystawienia określonej wielkości kontyngentu z tym zastrzeżeniem, że lennik powinien mieć możliwość pozostawienia na terenie lenna sił zdolnych do zapewnienia tam porządku i bezpieczeństwa. Kontyngenty lenne stacjonują na terenie danego lenna.
2. Lennicy samodzielnie sprawują dowództwo nad wystawionymi przez siebie kontyngentami podlegając w tym zakresie Najwyższemu Dowódcy lub powołanemu przez niego Komendantowi.
3. W uzasadnionych przypadkach kontyngenty lenne mogą zostać na mocy decyzji Najwyższego Dowódcy połączone w związku taktyczne i operacyjne, których dowódców wyznacza Najwyższy Dowódca.
4. Kontyngenty lenne podlegają mobilizacji i odbywają ćwiczenia na mocy rozkazu Najwższego Dowódcy.
5. Kontyngenty lenne pełnią funkcję pomocniczą w stosunku do wojsk wchodzących w skład elementu centralnego.
Art. 6.
Wszelkie kwestie dotyczące uzbrojenia i wyposażenia oraz symboliki Gwardii Rzeszy Bialeńskiej rozstrzyga Najwyższy Dowódca.
Art. 7.
1. W wojskach wchodzących w skład elementu centralnego obowiązują stopnie Gwardii Rzeszy Bialeńskiej. Stopnie te nadaje Najwyższy Dowódca, a w przypadku stopni podoficerskich i żołnierskich: dowódca jednostki.
2. Stopniami najwyższej kadry Gwardii Rzeszy są, począwszy od najwyższego: Marszałek Rzeszy Bialeńskiej, Komdarm, Komkor, Komdiw, Kombryg,
3. Stopniami oficerskimi Gwardii Rzeszy są, począwszy od najwyższego: pułkownik, podpułkownik, major, kapitan, porucznik, podporucznik, choraży.
3. Stopniami podoficerskimi Gwardii Rzeszy są, począwszy od najwyższego: starszyna, starszy sierżant, sierżant, kapral.
4. Stopniami żołnierskimi Gwardii Rzeszy są, począwsy od najwyższego: starszy gwardzista, gwardzista, rekrut.
5. Lennicy oraz żołnierze wchodzący w skład gwardii lennych posiadają stopnie obowiązujące w ramach danej gwardii lennej. Dopuszcza się jednak jednoczesne posiadanie przez nich stopnia Gwardii Rzeszy.
Art. 8.
Zobowiązuje się Lwa Wolnogradu do wyznaczenia na terenie Rzeszy Bialeńskiej miejsc przeznaczonych na poligony oraz miejsca stacjonowania jednostek wchodzących w skład elementu centralnego.
Art. 9.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą jej publikacji.
Pozwolę sobie skomentować to, co w nim zawarłem.
Artykuł pierwszy jest w sporej mierze realizacją i potwierdzeniem tego, co o Gwardii Rzeszy mówi ustawa centralna, a częściowo też ustawa o gwardiach lennych. Określa on misję Gwardii, jak i jej ochotniczy charakter.
Co do artykułu drugiego to proponuję, aby w praktyce Gwardią zarządzali kolektywnie, pod przewodnictwem moim jako Lwa, wszyscy zaangażowani w jej tworzenie - dowódcy jednostek elementu centralnego oraz lennicy wystawiający własne kontyngenty. Jednocześnie, w wypadku kiedy któryś Lew nie byłby zainteresowany zabawą, będzie można powołać inną osobę z tytułem Wyższego Dowódcy. W dalszej części ustawy wprowadziłem też możliwość powierzenia komuś dowództwa jedynie nad elementem centralnym, co jak zakładam doszłoby do skutku dopiero wraz z rozbudową formacji i w przypadku sporego zainteresowania służbą.
Co do elementu centralnego to widziałbym to w ten sposób, że na terenie Rzeszy powstałyby 2-3 bazy ogólnowojskowe wraz z lotniskami, a także flotylla morska oraz kilka jednostek pogranicznych. Szczegóły są do ustalenia. Zauważyłem też, że ustawodawca nie przewidział utrzymywania własnych wojsk przez wolne miasta. Postanowiłem załatać tę dziurę w ten sposób, że w wolnych miastach będą tworzone milicje porządkowe stanowiące część elementu centralnego. Ich komendantami mianowani będą włodarze miast lub inni urzędnicy, ale nie będzie to obligatoryjne i pozwoli na utrzymanie kontroli nad sytuacją przez władze Rzeszy. W przyszłości można oczywiście pomyśleć nad wprowadzeniem gwardii miejskich do ustawy o gwardiach lennych.
Jeśli zaś chodzi o kontyngenty to proponuję, aby składały się one nie z całych gwardii lennych, a z ich części, które będą do takiej służby przygotowane. Takie oddziały będą musiały spełnić wymagania jeśli chodzi o uzbrojenie, wyposażenie itp., ustalone przez dowódcę Gwardii i opublikowane w formie rozkazu lub okólnika (tu art. 6). Przykładowo: moja gwardia, Bialeńskie Bojówki Faradobusów, składa się z różnego rodzaju drużyn porządkowych, mojej ochrony, kompanii reprezentacyjnej, ale też z profesjonalnie i współcześnie wyposażonego batalionu zmotoryzowanego i korwety i to te jednostki przeznaczyłbym do służby w Gwardii. Punkt pierwszy umożliwia co prawda odgórne "powołanie" gwardii lennej do służby w Gwardii Rzeszy, ale z pewnymi ograniczeniami służącymi zabezpieczeniu ładu na terenie lenna. W przyszłości mogłoby to działać w ten sposób, że lennicy niejako tworzyliby jednostki pomocnicze, na które byłoby zapotrzebowanie.
Zaproponowałem też wprowadzenie stopni wojskowych - zasadniczo mają one obowiązywać w elemencie centralnym tak, aby lennicy mogli ustanowić własne stopnie we własnych gwardiach. Dopuściłem jednak posiadanie podwójnych stopni, tak jak to miało miejsce na przykład w armii Imperium Rosyjskiego (stopień gwardyjski i regularny). Co do ich nazewnictwa to przyznam się, że kusiło mnie czerpanie z wzorców hitlerowskich (Sturmbannfuhrerzy, Gruppenfuhrerzy całkiem by tu pasowali), ale jednak się powstrzymałem i roboczo zaproponowałem krasnoarmiejskie odpowiedniki stopni generalskich - ale to jest do dalszego rozważenia. Stopnie mogłyby się z czasem stać formą prestiżowego wyróżnienia dla tytułomańskich lenników, tak jak to zresztą miało miejsce w przypadku danej realowej arystokracji, gdzie człowiek mógł się kaleczyć szablą i spadać z konia, ale być dumnym pułkownikiem.
Do rozważenia pozostaje też problem innych korzyści, jakie mogliby czerpać lennicy wystawiający kontyngenty. Ustawa przewiduje zwiększenie maksymalnego limitu liczebności i uzbrojenia, ale nie wiem czy to takie znowu kuszące. Może warto by ustanowić jakieś wyróżnienia nadawane w imieniu Rzeszy?
Zapraszam do dyskusji!
Ametyst Faradobus
Tak na szybko, z telefonu... dokładniej odniosę się do tego jutro.
1/ Stopnie w gwardii... nie mieszałbym tego językowo - czyli nie "starszyna", ale sierżant sztabowy. Oczywiście nazewnictwo lennika może być specyficzne i być tylko odpowiednikiem tego w GRz. Słowo "rektrut" jako stopień wojskowy też nieco kłóje w oczy - zresztą jest spolszczeniem faktycznie gdzieniegdzie występującego takiego stopnia. Proponowałbym prościej i spójniej czyli młodszy gwardzista, gwardzista i starszy gwardzista. Gdzie ten pierwszy stopień odpowiadałby służbie rekruckiej. Podbnie ze stopniami "generalskimi" - też proponuję jednak po polsku i w sumie po co ich tyle. Przecież liczebnie nie są to wielkie siły, nie tworzą jak SZ RB związków operacyjnych. Jak nie "generał" to może być kombinacja "komendant" - ale proponuję tych rusycyzmów unikać w ogólnym nazewnictwie.
2/ Wielkości konryngentów - tutaj proszę zwrócić uwagę jednak na akty prawne wyższego rzędu czyli państwowe. Ustawa o gwardiach regionów określiła uprawnienia lenników w tej kwestii. Mogą swoje gwardie podnieść o 20% oraz te 20% może mieć wyższe uprawnie nia sprzętowe (o jeden poziom) o ile jest to wykorzystane do kontyngentu. Nie powinno się więc wymagać id lennika więcej niż to co ustawa określiła.
3/ Stacjonowanie... W lennach stacjonują gwardie lenników, ale kontyngenty oddane do GRz są chyba po to by chronić pozostałe obszary Rzeszy i mają ustawowe prawo być rozmieszczone na terenie całej Rzeszy.
Dzięki za uwagi.
Co do stopni to racja. Nie upieram się przy tworzeniu specyficznych i w sumie byłoby logiczne, gdyby generalnie powielały system obowiązujący w SZ RB. Jeżeli będą pomysły i poparcie dla wprowadzeniu jakichś specyficznych nazw to możemy to rozważyć, ale chyba faktycznie dobrze byłoby się ograniczyć do gwardzistów w miejscu szeregowców i ewentualnie odmiennych nazw stopni generalskich, aby jednak czymś się ta Gwardia odróżniała.
Co do punktu drugiego to wprowadzę odpowiednia poprawkę do projektu, aby to wyraźniej zaznaczyć. Podobnie w kwestii trzeciej.
Ametyst Faradobus
05-11-2019 13:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2019 13:59 przez Ametyst Faradobus.)
Szanowni Kuledzy,
z uwagi na burdy dziejące się na północy proponuję przyspieszyć prace nad powołaniem Gwardii, aby móc w porę zabezpieczyć się przed plagą uchodźców i dezerterów. Za sugestią Ronona wprowadziłem wzmiankę odnoszącą się do postanowień ustaw centralnych i drugą, umożliwiającą lokowanie kontyngentów lennych na terenie całej Rzeszy. Zmieniłem też nazwy stopni w ten sposób, że zostaną wprowadzone trzy najwyższe stopnie: Marszałka Rzeszy Bialeńskiej, Generała oraz Brygadiera, aby mimo wszystko nieco odróżnić się od Sił Zbrojnych.
Czekam zatem na dalsze uwagi.
Cytat:
USTAWA SEJMU RZESZY BIALEŃSKIEJ
z dnia .. .. ....
o Gwardii Rzeszy Bialeńskiej
Art. 1.
1. Gwardia Rzeszy Bialeńskiej, zwana dalej Gwardią Rzeszy, jest formacją wojskowo-porządkową działającą w Rzeszy Bialeńskiej na mocy Ustawy Parlamentu Republiki Bialeńskiej z dnia 27 lipca 2019 roku o Gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej, a także w oparciu o przepisy Ustawy Parlamentu Republiki Bialeńskiej o gwardiach lennych.
2. Misją Gwardii Rzeszy jest troska o porządek na terytorium Rzeszy Bialeńskiej, egzekucja prawa centralnego i lokalnego oraz obrona granic Republiki Bialeńskiej i Rzeszy Bialeńskiej, a także wykonywanie innych zadań powierzonych jej przez władze Republiki Bialeńskiej i Rzeszy Bialeńskiej.
3. Gwardia Rzeszy współpracuje w zakresie swoich zadań z Siłami Zbrojnymi Republiki Bialeńskiej, szczególnie w przypadku działań poza terytorium Rzeszy Bialeńskiej.
4. Służba w Gwardii Rzeszy jest służbą ochotniczą.
Art. 2.
1. Na czele Gwardii Rzeszy stoi Lew Wolnogradu jako Najwyższy Dowódca, który w tym zakresie podlega Dowódcy Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej.
2. W stosownych przypadkach Lwa Wolnogradu w spełnianiu obowiązków Najwyższego Dowódcy może permanentnie zastępować powołany przez niego Wyższy Dowódca.
3. Organem wspomagającym Najwyższego Dowódcę jest Sztab Gwardii Rzeszy, w którego skład wchodzą dowódcy samodzielnych jednostek elementu centralnego oraz lennicy, których kontyngenty pełnią służbę w Gwardii Rzeszy.
4. Najwyższy Dowódca ma prawo także powołać do Sztabu Gwardii Rzeszy dodatkowe osoby odpowiedzialne za poszczególne aspekty funkcjonowania Gwardii Rzeszy.
Art. 3.
Gwardia Rzeszy składa się z elementu centralnego oraz kontyngentów wystawianych przez lenników.
Art. 4.
1. Element centralny składa się z jednostek wojskowych i porządkowych podległych bezpośrednio Najwyższemu Dowódcy, który tworzy je i likwiduje, a także powołuje i odwołuje ich dowódców. Jednostkami wojskowymi mogą być zarówno oddziały i związki taktyczne reprezentujące jeden rodzaj wojsk, jednostki pograniczne, jak i bazy składające się ze związków taktycznych, oddziałów i pododdziałów reprezentujących różne rodzaje wojsk. Ponadto status samodzielnej jednostki może posiadać okręt morski.
2. W skład elementu centralnego mogą wejść także jednostki porządkowe, noszące nazwę Milicji, powoływane na wniosek władz wolnych miast Rzeszy Bialeńskiej i działające na ich terenie. W tym przypadku dowództwo nad nimi powierza się Komendantowi - zwyczajowo osobie pełniącej najwyższą lub inną właściwą funkcję w ramach władz wolnego miasta.
Art. 5.
1. Kontyngenty lenników składają się z wybranych przez nich jednostek (związków taktycznych, oddziałów lub pododdziałów) wchodzących w skład podległych im gwardii lennych. W uzasadnionych przypadkach ze szczególnym uwzględnieniem stanu wojny lub zagrożenia Najwyższy Dowódca ma prawo zażądać od lennika wystawienia określonej wielkości kontyngentu z tym zastrzeżeniem, że lennik powinien mieć możliwość pozostawienia na terenie lenna sił zdolnych do zapewnienia tam porządku i bezpieczeństwa, a także z uwzględnieniem postanowień Ustaw Parlamentu Republiki Bialeńskiej: o Gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej oraz o gwardiach lennych.
2. Lennicy samodzielnie sprawują dowództwo nad wystawionymi przez siebie kontyngentami podlegając w tym zakresie Najwyższemu Dowódcy.
3. W uzasadnionych przypadkach kontyngenty lenne mogą zostać na mocy decyzji Najwyższego Dowódcy połączone w związku taktyczne i operacyjne, których dowódców wyznacza Najwyższy Dowódca.
4. Kontyngenty lenne podlegają mobilizacji i odbywają ćwiczenia na mocy rozkazu Najwyższego Dowódcy.
5. Kontyngenty lenne pełnią funkcję pomocniczą w stosunku do wojsk wchodzących w skład elementu centralnego.
Art. 6.
Wszelkie kwestie dotyczące uzbrojenia i wyposażenia oraz symboliki Gwardii Rzeszy Bialeńskiej rozstrzyga Najwyższy Dowódca.
Art. 7.
1. W wojskach wchodzących w skład elementu centralnego obowiązują stopnie Gwardii Rzeszy Bialeńskiej. Stopnie te nadaje Najwyższy Dowódca, a w przypadku stopni podoficerskich i żołnierskich: dowódca jednostki.
2. Stopniami najwyższej kadry Gwardii Rzeszy są, począwszy od najwyższego: Marszałek Rzeszy Bialeńskiej, generał, brygadier.
3. Stopniami oficerskimi Gwardii Rzeszy są, począwszy od najwyższego: pułkownik, podpułkownik, major, kapitan, porucznik, podporucznik.
3. Stopniami podoficerskimi Gwardii Rzeszy są, począwszy od najwyższego: sierżant sztabowy, starszy sierżant, sierżant, kapral.
4. Stopniami żołnierskimi Gwardii Rzeszy są, począwszy od najwyższego: starszy gwardzista, gwardzista, młodszy gwardzista.
5. Lennicy oraz żołnierze wchodzący w skład gwardii lennych posiadają stopnie obowiązujące w ramach danej gwardii lennej. Dopuszcza się jednak jednoczesne posiadanie przez nich stopnia Gwardii Rzeszy.
Art. 8.
Zobowiązuje się Lwa Wolnogradu do wyznaczenia na terenie Rzeszy Bialeńskiej miejsc przeznaczonych na poligony oraz miejsc stacjonowania.
Art. 9.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą jej publikacji.
Ametyst Faradobus
Wg mnie teraz jest OK. Co prawda brygadier to też naleciałość obcojęzyczna - ale faktycznie jest to stopień nie mający polskiego odpowiednika (to nie to samo co generał brygady), a więc użycie w języku polskim spolszczonego słowa obcojęzycznego jest całkowicie uzasadnione.
Jeśli chodzi o brygadiera to kieruję się tym, że po polsku ma on nieco niższą, w domyśle oczywiście, rangę niż generał brygady. Mimo, że brygadier Gwardii Rzeszy odpowiadałby generałowi brygady regularnych Sił Zbrojnych to będzie widać, że to ten drugi ma nieco większy prestiż.
Ametyst Faradobus
|