18-12-2021 15:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2021 15:41 przez Ametyst Faradobus.)
Oni ostatnio wprowadzili trzy rodzaje diuka: diuk, diuk-starosta i diuk-wojewoda.
(18-12-2021 15:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): A u nas katechona wciąż brak, chociaż Rononowi brakuje już tylko 7 folwarków. Wink Na Nowy Rok przygotuję nowe nadania.
Dawaj mu po jednym tak, aby na koniec Twojej kadencji miał równo 399.
Ja bym nie chciał być katechonem, bo wtedy Faradobaj musiałby się stać - zgodnie z tym co sam wymyśliłem - kalifatem. A co to za kalifat, gdzie są cztery wsie na krzyż i nieco ponad dwajścia tysięcy ludzi?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
(18-12-2021 12:21)Salvador Estela Sonnero napisał(a): Łączenie się w partie jest dobre, tyle że w tej sytuacji jest to niepotrzebne przymuszanie. Jeśli nie ma komu politykować, to wprowadzanie dodatkowych wymogów niczego nie zmieni. No ja też próbuję namówić Bialeńczyków do stworzenia opozycyjnej partii (póki co z marnym skutkiem), ale nie przyszło mi do głowy, żeby ich zmuszać.
(18-12-2021 14:57)Iwan Pietrow napisał(a): Diuk słynie ze zbytniego teoretyzowania. Niestety to do niczego nie prowadzi. Teoretyzowanie może być fajne, jeśli nie pisze się w kółko tego samego. Ja tam tak szczerze nic do diuka nie mam. Jak jakieś konflikty w przeszłości były, to wynikały tyle z jego kija w жопе, co z mojego gówniarskiego zachowania.
18-12-2021 21:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2021 21:51 przez Ametyst Faradobus.)
To zresztą była chyba jednych z większych różnic wieku wśród mikronautów.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
I jedna z większych różnic oczekiwań wobec związku międzypaństwowego (BiaBroHas).
Cytat:https://forum.muratyka.ct8.pl/index.php?...5%82a-r33/
Albert Fryderyk de Espada napisał:
Wiele ostatnio mówi się o napiętych relacjach między Republiką Bialeńską a Republiką Muratyki. Nie ulega wątpliwości że jednym z głównych powodów zaistniałej sytuacji jest sytuacja w Brodri, strona Bialeńska wspiera pana Ivana Pietrowa a strona Muratycka wsparła tu Piotra Pawłowa, właśnie to wspólne wytykanie sobie błędów oraz przekrzykiwanie się doprowadziło to obecnej sytuacji. Nie ulega wątpliwości dla dobra nas wszystkich należy uspokoić i unormować sytuację. Całkowicie pominięta jest jednak kwestia relacji ze Związkiem Winkuliańskim który pomimo różnic między naszymi krajami oraz sprzeczek w przeszłości pozostaje jednym z głównych partnerów Muratyki na Nordacie, stąd proponuję zawarcie traktatów mających na celu poprawę stosunków oraz nawiązanie szerszej współpracy między naszymi narodami.
Bardzo rozsądna wypowiedź muratyckiego polityka. Oba państwa nie mają sprzecznych interesów, bo tak jak oba chciały integracji, choć inaczej ją widziały, tak oba chyba widzą dziś wątpliwą realność tych planów w najbliższym czasie. Po paru tygodniach (najlepiej, jak w obu krajach zmienią się prezydenci; w Muratyce w styczniu, w Bialenii w lutym) będzie można powrócić do rozmów pomiędzy dwoma państwa, które szanują nawzajem swoją suwerenność i nie dążą do integracji na siłę.
Ja ze swojej strony mogę jedynie przeprosić Kaspara Waksmana i Piotra Pawłowa, że pod wpływem emocji przyczyniłem się trochę do eskalacji sporu.
19-12-2021 12:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 13:02 przez Salvador Estela Sonnero.)
(18-12-2021 15:40)Ametyst Faradobus napisał(a): Oni ostatnio wprowadzili trzy rodzaje diuka: diuk, diuk-starosta i diuk-wojewoda.
To było prawie rok temu ...
(18-12-2021 20:22)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): No ja też próbuję namówić Bialeńczyków do stworzenia opozycyjnej partii (póki co z marnym skutkiem), ale nie przyszło mi do głowy, żeby ich zmuszać.
Zabawa w politykę czy opozycję przy parlamencie niepochodzącym z wyborów jest raczej średnia, więc mimo szczerych chęci i wysokich zdolności może być ciężko kogoś do tego przekonać. Nie twierdzę przy tym, że są odpowiednie "zasoby ludzkie" do wprowadzania wyborów do Zgromadzenia. Przerabianie parlamentu na polityczny pbf też raczej nie wchodzi w grę.
(18-12-2021 22:56)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): https://forum.muratyka.ct8.pl/index.php?...5%82a-r33/
Albert Fryderyk de Espada napisał:
Wiele ostatnio mówi się o napiętych relacjach między Republiką Bialeńską a Republiką Muratyki. Po paru tygodniach (najlepiej, jak w obu krajach zmienią się prezydenci; w Muratyce w styczniu, w Bialenii w lutym) będzie można powrócić do rozmów pomiędzy dwoma państwa, które szanują nawzajem swoją suwerenność i nie dążą do integracji na siłę.
Ja ze swojej strony mogę jedynie przeprosić Kaspara Waksmana i Piotra Pawłowa, że pod wpływem emocji przyczyniłem się trochę do eskalacji sporu.
Mam nadzieję, że uda się w przyszłości poprawić stosunki i nawiązać jakąś współpracę. Muratyka może zapewnić pewien powiew świeżości.
(—) Salvador Estela Sonnero
(19-12-2021 12:38)Salvador Estela Sonnero napisał(a): Zabawa w politykę czy opozycję przy parlamencie nie pochodzącym z wyborów jest raczej średnia, więc mimo szczerych chęci i wysokich zdolności może być ciężko kogoś do tego przekonać. Nie twierdzę przy tym, że są odpowiednie "zasoby ludzkie" do wprowadzania wyborów do Zgromadzenia. Przerabianie parlamentu na polityczny pbf też raczej nie wchodzi w grę. Stąd eksperyment z wyborami do Rady Republiki. Jakimś spektakularnym sukcesem się nie skończył, bo było tylko czterech kandydatów na trzy miejsca. Ale może kiedyś pojawi się ktoś z odmienną wizją i stworzy konkurencyjne stronnictwo, kto wie...
Rada Republiki ma skąpe kompetencje, dopóki się nic przykrego nie wydarzy, więc to też może być przyczyna. Niemniej jednak trzeba eksperymentować i szukać rozwiązania.
(19-12-2021 12:56)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ale może kiedyś pojawi się ktoś z odmienną wizją i stworzy konkurencyjne stronnictwo, kto wie... Jeżeli chcemy „prawdziwej” polityki, to tylko w skali Pollinu. Krajowo, jak zauważył @"Salvador Estela Sonnero", tylko PBF-y (o umiarkowanej atrakcyjności).
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
![[Obrazek: 1000.png]](https://stempel.org.pl/antipixel/1000.png)
19-12-2021 13:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 13:09 przez Salvador Estela Sonnero.)
Poprowadzenie jednej kadencji parlamentu jako PBFa jest w sumie wykonalne, tyle że prawdopodobnym rezultatem i podsumowaniem tej inicjatywy będzie mem oparty na zaprzysiężeniu rządu Petra Fiali.
|