• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogłoszenia Parafialne i rozmowy w świątyni
Senpai, a co sądzisz o prowadzeniu działalności misyjnej? Rozważam różne możliwości prowadzenia dalszej działalności i liczę na to, że Allah, może za Twoim pośrednictwem, wskaże mi właściwą drogę.
Oczywiście jest to światła idea, jest to jeden z filarów o nazwie Hadżdż.
Nakaz misjonarstwa tam gdzie są chętni by słuchać mądrość Boską zawsze wart realizowania. Masz może jakąś wizje gdzie chciałbyś wyruszyć, zauważyłeś miejsce gdzie twoja dusza pragnie głosić zasady Szyickie?
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Moja dusza wskazuje mi Federację Nordacką jako cel pierwszej misji. Tylko Allah może przynieść pokój skłóconym narodom.
Salam Alejkum Bracia i Siostry
Od dnia 02.04.2022 do 02.05.2022 zaczynamy swiety miesiąc zwany Ramadan pragne przypomiec ze jest on obowiazkowy dla kazdego aby wam pomoc w tych dniach dla miasta Bengazi post zaczyna sie:
04:58 konczy sie o 19:00 (czas staly)

Sytuacje ktore zezwalaja na przerwanie postu podczas dnia:
- podczas poważnej choroby wymagającej przyjmowania pokarmów i lekarstw;
- w podróży;
- w trakcie ciąży, jeśli post sprawi kobiecie trudność lub może zaszkodzić zdrowiu dziecka;
- w okresie karmienia piersią, jeśli post w jego trakcie może zaszkodzić zdrowiu kobiety lub dziecka;
- w podeszłym wieku;
- jeśli za dnia muzułmanin musi wykonać ciężką pracę fizyczną, podczas której post mógłby zaszkodzić jego zdrowiu.
Osoba, która przerwała post z powyższych powodów, musi odrobić każdy opuszczony dzień w późniejszym terminie (qadha).

Ibn Abbas powiedział: „Można przestrzegać postu nieregularnie, na co wskazują słowa Allaha: {...Taka sama ilość (dni, podczas których nie przestrzegano postu, musi zostać odrobiona) w innych dniach}”. Said bin al-Musaijab powiedział: „Nie należy poścć przez dziesięć dni (post nadobowiązkowy w miesiącu zul-hidżdża) jeśli nie odrobiono zaległych dni postu opuszczonych w ramadanie”. Ibrahim powiedział: „Jeśli ktoś nie odrobił dniu postu opuszczonych w ramadanie do następnego ramadanu, wówczas powinien pościć w ramadanie, a po nim pościć przez tyle dni, ile opuścił w poprzednim ramadanie”. Przekazała Aisza: „Czasami opuszczałam kilka dni ramadanu (z powodu miesiączki – przyp. tłum) i mogłam je odrobić tylko w szabanie (miesiąc poprzedzający kolejny ramadan)”. Rzekł Jahja, jeden z narratorów hadisu: „Zajęta była usługiwaniem Prorokowi”.
(-) Baltazar Ahmad Dostojewski

Imam/Strażnik Dwóch Meczetów/Kadi/Mufiti
Dziękuję muftiemu za te cenne porady. W jaki sposób możemy pokazać swój post w Mikroświecie?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości