• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Świat science-fiction
(05-03-2022 10:51)Leszek Ebe-Grüner napisał(a): Ja sam od siebie bym dodał, że widziałbym wiele ras i planet różnych, tak dosłownie z bardzo różnymi poglądami.
Taki był zamysł... projekt zamarł, bo w chwili gdy zacząłem to w praktyce robić (na bazie Orbitera2010... jakby co darmowy i bardzo dobry program, a na bazie wersji 2010, bo ma wiele dodatków... 2016 ma mało przydatnych do takiej zabawy), to wyszła sprawa strony głownej Bialenii, która pochłenęła mnie na trzy miesiące. Do projektu zamierzam wrócić, pod warunkiem że będą chętni do zabawy.
W sci-fi można się zawsze pobawić. Jak chcecie grafik ze Stellaris, to jest statki, jakieś tła planet, opisy ras i wygląd wygląd obcych form życia to da się załatwić.
(05-03-2022 12:55)Adam Aleksander II napisał(a): Jak chcecie grafik ze Stellaris, to jest statki, jakieś tła planet
Statki biorę z Orbitera i przerabiam, podobnie planety...

(05-03-2022 12:55)Adam Aleksander II napisał(a): opisy ras i wygląd wygląd obcych form życia to da się załatwić.
A tutaj to chętnie... możemy nawiązać współpracę, bo Orbiter jest symulatorem lotów w przestrzeni kosmicznej czyli statki i planety, które dobrze wyglądają tylko z orbity.
No to mogę coś przedstawić, nie mam wszystkich DLC (wypłata 10 ale i tak raczej nie kupię, bo szkoda kasy trochę, chociaż kto to wie), ale i tak bardzo dużo różnorodnych ras można przedstawić, nawet dostosowując tło w ich "gabinecie" do opisu twoich planet (oczywiście tutaj są jeszcze większe ograniczenia), ale wszystko do zrobienia.
To tak na szybko przykład tego jak to może wyglądać. Wstawiam w niższej rozdzielczości, bo samemu nie umiem tego naprawiać, a nie jestem pewien kiedy koleżanka odeśle. Ogólnie modele postaci są z wielu światów sci-fi, chociażby jeden przedstawiony jest ze Star Treka.

[Obrazek: 2.png]

[Obrazek: 1.png]

Jak widać, tło za oknem jest wymienne, tak samo jak i ściany. Cały "gabinet" jest oczywiście bardziej okazały, ale nie chciałem uwzględniać bez sensu elementów flag (zwłaszcza, że tylko nad pierwszą siedziałem dłużej niż 5 sekund)
Dobrze im z oczu patrzy, polubimy się. Tongue
(06-03-2022 22:03)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Dobrze im z oczu patrzy, polubimy się. Tongue

Wiadomo, ale są też inne ludki, z bardziej przyjaznymi mordami. Ogólnie jest z 50+ dostępnych tylko powiedzmy połowie da się kolorki zmieniać, bo pozostałe to te z modów.

Ogólnie edit do pierwszego, powiększone i poprawione jakość. Są jakieś uwagi co do takich istot?
(06-03-2022 22:06)Adam Aleksander II napisał(a): Ogólnie edit do pierwszego, powiększone i poprawione jakość.
Ja bym nie powiększał... jeżeli rozdzielczość oryginalna jest słaba to zrobiłbym obrazki o szerokości 600 pxs, ale wyraźniejsze. Obrazek szeroki na 600 pxs nadaje się całkiem dobrze do wstawiania w opisy itd.

[Obrazek: 3_07_03_22_6_19_11.png]

[Obrazek: 3_07_03_22_6_22_40.png]

Jak chcesz to obrabiać przed wstawieniem to polecam mały, darmowy i bardzo prosty programik InfanView - ma prostą i automatyczną (zaznaczasz tylko czy jej użyć czy nie) funkcję wyostrzania obrazu podczas zmiany rozmiaru oraz kilka innych, bardzo łatwych w użyciu do poprawy jakości obrazu.

Ale ogólnie... bardzo fajny pomysł i na pewno to wykorzystamy. Będę miał chwilę wolną to zrobimy jedną rasę na próbę, bo mam w zasadzie wszystko inne gotowe czyli planetę i odpowiednie statki kosmiczne. Ta rasa miała być dla Andrzeja, a on chciał by byli to Reptilianie... znajdziesz coś do tego?
Myślę, że tak. W oryginale jest coś reptilio-podobnego, ale dam też z modów jakieś modele, przyznam, że tyle tego jest, że nie obejrzałem dokładnie wszystkiego. Postaram się dzisiaj, ewentualnie w tym tygodniu jakoś. Sobie Andrzej potem wybierze.
(07-03-2022 11:05)Adam Aleksander II napisał(a): W oryginale jest coś reptilio-podobnego, ale dam też z modów jakieś modele, przyznam, że tyle tego jest, że nie obejrzałem dokładnie wszystkiego. Postaram się dzisiaj, ewentualnie w tym tygodniu jakoś. Sobie Andrzej potem wybierze.
Jasne zrobimy na tym "próbę generalną"...

Ja mam do tego coś takiego:

Planeta Reptilian:

[Obrazek: DFiJkFZ.jpg]

[Obrazek: 1tpdx9G.jpg]

[Obrazek: 6AP5Se2.jpg]

Tak naprawdę to mod do Orbitera pod nazwą "Green Mars" czyli terraformowany Mars, ale moim zdaniem dobrze pasuje...

Reptilianie latają czymś takim:

Statek baza:

[Obrazek: WxKzGBq.jpg]

[Obrazek: qMd84ft.jpg]

Statek bojowy w stylu "kosmicznego krążownika" czy jak to tam nazwiemy:

[Obrazek: BAbOPn7.jpg]

[Obrazek: 667X6nD.jpg]

[Obrazek: uWAtoX8.jpg]

Porównanie wielkości obu statków (i drona):

[Obrazek: WRGQA2k.jpg]

Ich planety strzegą takie drony:

[Obrazek: 9lNa1lk.jpg]