• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12. Debata tematyczna W stronę adhocracji?
(24-01-2022 20:03)Ametyst Faradobus napisał(a): Ja sam chwilowo nie miałem czasu, aby na spokojnie sformułować propozycję zmian, ale od jutra powinienem nad tym trochę popracować, aby przejść do fazy pracy nad konkretnym projektem.
Wątek jest bardzo „pode mnie”, ale u mnie podobnie z czasem. Zgadzam się jednak z przedpiszcą w cytowanym fragmencie:

(17-01-2022 21:38)Karol Medycejski napisał(a): Względnie, jak już chcemy uchwalać jakieś prawo poprzez kolektyw, jakim jest Sejm (a który potem musi się zbierać i głosować, by zmienić ew. poprzednio uchwalone bzdury), to niech te nasze […] akty pozostają na jak największym poziomie ogólności. A szczegóły do określenia poruczajmy Lwu. W ten sposób nieco uelastycznimy to prawo Rzeszy, a z drugiej zostanie jakaś dłubanina dla tych, którzy to lubią (ja od razu mówię, że nie lubię, ale Ametyst chyba już tak).
Jeżeli istnieje potrzeba, zawsze można Sejmowi przyznać prawo uchylania aktów urzędowych Lwa względnie przyjąć okropnie biurokratyczny tryb, że w okresie trzech dni od dnia ogłoszenia aktu urzędowego dowolny uprawniony może zażądać debaty zakończonej głosowaniem, w przeciwnym razie akt urzędowy wchodzi w życie.

Serdecznie dziękuję Lwowi Wolnogradu za zgodę na wypowiedź wydaną na podstawie art. 4 ust. 2 Ustawy Sejmu Rzeszy Bialeńskiej — Regulamin prac Sejmu Rzeszy Bialeńskiej z dnia 14 marca 2020 roku (Dz.P.Rz. Nr 2020, poz. 12910, z późn. zm.).
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
Szanowne Państwo, Kochani moi,

wybaczcie mi, że z mojej winy ta dyskusja nieco ucichła. Niestety muszę dokończyć w tym tygodniu pewną kwerendę i wolę się na niej skupić stąd moja ograniczona aktywność zwłaszcza jeśli chodzi o większe projekty.

Do tematu postaram się sam wrócić jeszcze w ciągu tego tygodnia, a już teraz zachęcam do tego Was. Poza tym będę chciał rozpocząć za niedługo osobną dyskusję dotyczącą narracji i przyszłości Rzeszy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Zgodnie z obietnicą pochyliłem się nad niektórymi obecnie obowiązującymi ustawami Rzeszy.

Ustawa o Mieczniku

Proponuję przestać bawić się w powoływanie Miecznika przez Sejm na wniosek Lwa i przyznać tę kompetencję po prostu Lwu z zachowaniem dla Sejmu prawa do odwołania.

Prawo miejskie

Wydaje mi się, że zdołaliśmy je już wystarczająco uprościć. Trzeba będzie zaktualizować opis wolnych miast na stronie i być może powtórzyć go we właściwym dziale, w którym składa się wniosek o nadanie statusu wolnego miasta.

Ustawa o wyborze senatora

Siłą rzeczy straciła sens bytu, bo senatora nie wybiera się już w regionach. Chyba trzeba uchylić pro forma.

Więcej potrzeb zmian stricte prawnych ja nie widzę. Ustawy, które obowiązują w tym momencie są - w mojej opinii - wystarczająco elastyczne.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości