• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Usynowienie i przyjęcie do rodu
Nie musi to też być orzeł, symbolem władzy carskiej w Brodrii, z którą utożsamiany jest nie bez powodu ród Dostojewskich, może być równie dobrze złoty łańcuch (Ivan IV realny) lub bardziej ogólnie coś, czego głównym elementem będzie np. złote jabłko albo berło.
Popieram mojego brata.
Pamiętajcie, że każdy herb jest komunikatem - patrzysz na niego i jeśli masz wiedzę to możesz "odczytać" z kim masz do czynienia.

W przypadku dawnych dynastii i ich spadkobierców bardzo często ten "monarszy" herb stanowi element większej kompozycji. Na przykład rozliczne rody pretendujące do spadku po Królestwie Jerozolimskim, a później także Bizancjum umieszczały w swoich herbach odpowiednio złoty krzyż jerozolimski oraz dwugłowego orła. Angielscy książę Beaufort ma herb odpowiadający temu używanemu przez królów z dynastii Plantagenetów, od których się wywodzą. Z kolei niemieccy hrabiowie von Schaffgotsch, właściciele sporego kawałka moich realowych okolic, uzyskali od cesarza zgodę na wkomponowanie herbu Piastów brzeskich do swojego własnego herbu. Chodziło o podkreślenie, że jeden z nich ożenił się z Piastówną i że płynie w nich piastowska krew (mimo, że po kądzieli). Wygląda to tak

[Obrazek: Schaffgotsch_-_herb_hrabi%C3%B3w_%281708%29.jpg]

Jeszcze inny przykład: markiz Cambridge. Tytuł ten został nadany książętom von Teck, bliskim krewnym Koburgów brytyjskich (Windsorów), którzy po pierwszej wojnie zostali zmuszeni do zrzeczenia się niemieckiego nazwiska i tytułu. Tu również herb niemiecki krzyżuje się z herbem Windsorów.

[Obrazek: 800px-Coat_of_arms_of_Adolphus%2C_marque...ge.svg.png]
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
No to mikronacyjnie przydałoby się dać jakieś elementy przypominające:
-Imperium Abachazji (jeżeli mnie nie myli, to Tomasz był kiedyś członkiem rodu Dostojewskich, proszę o fact check)
-Uhrainę (Mikołaj, a potem Baltazar się nią zajmowali)
-Brodrię (nie muszę tłumaczyć)
-RON (naciągane, bo mój syn to piąta woda po kisielu Dostojewski, ale można uwzględnić jakby członkowie rodu chcieli)
Mój ojciec był ojcem Tomasza, więc wszystko wskazuje że to mój brat.
(21-02-2022 20:39)Adam Aleksander II napisał(a): jeżeli mnie nie myli, to Tomasz był kiedyś członkiem rodu Dostojewskich, proszę o fact check)
Potwierdzam, tak było, nie zmyślasz.
Dziękuję, właśnie zostałem autorytetem w sprawie Dostojewskich, nie ma za co. <3
(21-02-2022 20:39)Adam Aleksander II napisał(a): No to mikronacyjnie przydałoby się dać jakieś elementy przypominające:
-Imperium Abachazji (jeżeli mnie nie myli, to Tomasz był kiedyś członkiem rodu Dostojewskich, proszę o fact check)
-Uhrainę (Mikołaj, a potem Baltazar się nią zajmowali)
-Brodrię (nie muszę tłumaczyć)
-RON (naciągane, bo mój syn to piąta woda po kisielu Dostojewski, ale można uwzględnić jakby członkowie rodu chcieli)

No tylko właśnie, czy chcecie mieć, za przeproszeniem, nasrane na tej tarczy? Oczywiście jest to kwestia gustu, ja lubię raczej takie proste rozwiązania, ale też wzorca, do którego nawiązujecie. Może jakimś tam rozwiązaniem byłby herb Uhrainy na piersi orła dwugłowego, ale bez koron (na znak, że już dynastią panującą nie jesteście). Nie wiem, co było herbem Abchazji.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Nie, ale dałeś tarczę podzieloną na cztery części. Akurat się dobrze trafiło z tym, ale jakby co to RON i Abachzję można odrzucić, pierwsze wyjaśnione, do drugiego też nie mogę znaleźć herbu.
Jeżeli już coś odrzucać to ja raczej poświęciłbym Uhrainę kosztem Abachazji. Uhraina przez większość swojej historii funkcjonowała jako prowincja lub terytorium zależne a Abachazja jako niepodległe państwo i trzecia największa siła na Nordacie. Poza tym, imperatorem Abachazji był nie tylko Tomasz, ale także przez pewien czas pełniłem tę funkcję ja. Dlatego stawiałbym raczej na połączenie motywów brodryjskich i abachazkich.

Co się zaś tyczy herbu Abachazji, to jest to herb realowej Bułgarii (dowód).

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości